3D food printing: geen huilende koeien maar piepende printers

3D food printing: geen huilende koeien maar piepende printers

Foto door Jacob Moseholt via Pexels

Kan je het je voorstellen? Een druk op de knop en er rolt een biefstuk uit de printer, klaar om gekruid en gebakken te worden. Het klinkt te gek om waar te zijn, niet? Al hoewel dit een wat simpele manier is om het idee neer te zetten en er heel wat technische handigheden bij komen kijken is dit wel waar het uiteindelijk op neer komt. Redefine Meat, een Israëlisch bedrijf, heeft dit werkelijkheid gemaakt. Geen levende koe naar de slacht maar een piepende machine aan de slag.

Medium-rare biefstuk met een portie CO2
Veganisten, vegetariërs, pescotariërs, flexitariërs… Er zijn steeds meer verschillende wensen om rekening mee te houden tijdens een etentje. De laatste jaren wordt het alsmaar populairder om je levensstijl om te gooien en te minderen met vlees of er helemaal mee te stoppen. Sommigen kiezen er zelfs voor alle dierlijke producten te mijden. De voornaamste reden hiervoor is het milieu. Al lange tijd is het bekend hoe schadelijk de vleesindustrie voor onze planeet is. Voor de productie van een kilo vlees is er maar liefst vijf kilo aan plantaardig voer nodig, volgens het Milieu Centraal. Bij de teelt van deze landbouwgewassen en het daarnaast houden van de dieren komt er methaan, CO2 en lachgas vrij. Dit zijn broeikasgassen die flink bijdragen aan de opwarming van de aarde. Als wij bijvoorbeeld een kilo rundvlees eten staat dat eigenlijk gelijk aan het afleggen van 180 kilometer met de auto, meldt het NOS. Dan voel je je ineens toch wel een beetje bezwaard als je aan het genieten bent van een barbecue.

Kunnen we nog wel zonder?
Nu moeten we niet gelijk alle carnivoren een schuldgevoel aanpraten. Vlees is een goede energiebron voor de mens. Het is goed voor de botten, de celdeling en spieren en er zitten vele bouwstoffen in. Denk aan ijzer en zink, vetten en eiwitten maar ook verschillende vitamines die allemaal goed zijn voor ons lichaam. We hebben dit zelfs nodig. Maar niet te veel, en dat is het probleem. We eten te veel vlees. Daar waar we ook een eitje kunnen bakken of tofu kunnen wokken, marineren we het vlees, de hoofdrol van bijna elk avondmaal. Een kleine, bescheiden hoeveelheid vlees zou nog in een duurzaam eetpatroon kunnen passen volgens University of Wageningen. Maar hoe overtuig je de vleesliefhebbers daarvan? Een kip van het spit, een broodje kebab, sappige worstjes of een perfect gebakken steak… De mens heeft het voor zichzelf allemaal zo lekker gemaakt dat het haast moeilijk is om er mee te minderen, laat staan te stoppen.

Vlees uit de printer
Redefine Meat, een Israëlisch bedrijf, is een van de koplopers in 3D food printing. Waar de 3D printers eerst vooral werden gebruikt in de verwerkingsindustrie en materialen als metalen en kunststoffen creëerden, kan zo’n printer nu al veel meer, waaronder toegepast worden op de voedselproductie. Er wordt volop onderzoek gedaan naar alle mogelijkheden op dit gebied. Verschillende start-ups bieden bijvoorbeeld al ge-3D-printe chocolade of pasta aan. Hoewel al veel landen er dus mee bezig zijn, is Redefine Meat tot nu toe het enige bedrijf ter wereld dat vlees print. Denk aan worst, gehakt of zelfs kebab. Het wordt allemaal gemaakt met volledig plantaardige ingrediënten. Toch klinkt het niet heel lekker, eerder muffig; vlees dat uit een machine komt. Maar als we Ron Blaauw, de Nederlandse chef-kok van Ron Gastrobar, moeten geloven dan is het bijna niet te onderscheiden van dierlijk vlees. “Het ruikt, oogt en smaakt naar echt vlees”, vertelde hij aan het AD. Hij kreeg de eer om in zijn restaurant de nieuwste lijn van Redefine Meat te presenteren: hele biefstukken. Hamburgers en gehakt maakte het bedrijf al maar een stuk compact vlees zoals een biefstuk is nieuw. In datzelfde interview legde Edwin Bark, senior vice president van Redefine Meat, uit dat ze echt het bloed, de spieren en het vet namaken maar dan met een plantaardige basis, zoals soja of kikkererwten. Met de 3D printers kunnen ze dit in elke gewenste vorm met verschillende lagen tot een geheel brengen, en er dus uiteindelijk een biefstuk uit laten ontstaan. In Israël zelf wordt het vlees al in honderden restaurants geserveerd. En vanaf eind december wil het bedrijf ook de Europese markt gaan betreden na het openen van een fabriek in het Nederlandse Best.

In de uitzending van LiveNews4You deze donderdag 2 december is Lu Zhang te gast. Zij is assistent-professor op Wageningen University & Research en houdt zich bezig met levensmiddelenproceskunde. Ze is onder andere gespecialiseerd in 3D food printing. In de uitzending zal ze meer vertellen over de techniek hiervan.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *