Minor SDG helpt ‘Groeningen’ eerste klimaatpositieve zone in Nederland te worden.

Minor SDG helpt ‘Groeningen’ eerste klimaatpositieve zone in Nederland te worden.

In Groningen is onlangs een gebied in kaart gebracht genaamd ‘Groeningen’. Dit gebied kenmerkt zich door veengronden waar veel van de Groningse duurzaamheid vraagstukken plaatsvinden.

Met het in kaart brengen van dit gebied is er een gelijktijdig project opgesteld. Een project dat samen met de inwoners ervoor wil zorgen dat ‘Groeningen’ een klimaat positief gebied wordt. Dus niet klimaat neutraal, maar een stapje verder. Hoe dit precies gerealiseerd moet worden is nog niet helemaal duidelijk. Het stoppen van de gasboringen? Windenergie? Zonne-energie? Is dat wel mogelijk op de korte maar ook de lange termijn? En hoe denken de bewoner hierover?

Bij deze vraagstukken heeft de Hanzehogeschool een minor ontwikkeld genaamd ‘Sustainable Development Goals,’ gebaseerd op de 17 sustainable development goals van de VN. Tijdens deze minor gaan studenten projecten ontwikkelen die binnen de sustainable development goals van de VN vallen. Ze moeten het dus baseren op bijvoorbeeld ‘affordable and clean energy’ of ‘industry, innovation and infrastructure’. Het centrum en de toepassing van deze projecten gebeurt in de regio Groeningen. Dit is bewust gedaan omdat studenten van deze minor zo kunnen helpen aan het realiseren van Groeningen als klimaat positieve regio. In de onderstaande reportage vertelt Renee van Scheltinga over de visie achter deze Minor en hoe dit Groeningen gaat helpen een klimaat positieve regio te worden. Ook verteld Jos Vermeulen, een inwoner van het gebied Groeningen over het probleem in de regio en hoe de studenten van de minor dit kunnen verbeteren.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.