Factcheck: Elektrische auto’s echt zo duurzaam?

Factcheck: Elektrische auto’s echt zo duurzaam?

Elektrische auto’s zijn er omdat ze duurzamer zijn, ze zijn beter voor het milieu. Een elektrische auto heeft geen uitlaat waar slechte afvalstoffen uit komen. Maar elektrische auto’s zijn niet volledig klimaatneutraal. Is het zo dat een elektrische auto schoner en meer milieubewust is dan een auto met een benzine uitlaat?

Het komt steeds vaker voor dat het essentieel is om met elektrische auto’s te gaan rijden, die rijden op batterijen en niet op olie, waardoor de CO2 uitstoot veel minder is. Volgens het Milieu Centraal zijn elektrische auto’s de meest groene auto’s die er zijn. “Een elektrische auto stoot over het algemeen 40 procent minder CO2 uit dan een auto die rijdt op benzine”, dit meldt het Milieu Centraal. Als een auto volledig op groene stroom rijdt dan stoot het 70 procent minder CO2 uit dan een auto die rijdt op benzine. En als het rijdt op ‘grijze’ stroom, dan is het tussen de 30 en 40 procent minder uitstoot. Elektrische auto’s moeten worden opgeladen en dat gebeurt meestal door de stroom van het elektriciteitsnet. De stroom van het elektriciteitsnet is voor een groot deel ‘grijze’ stroom en dat komt uit kolencentrales.

Tijdens de het maken van de accu van een elektrische auto wordt veel CO2 uitgestoten en ook het opladen van de accu kost veel energie. Elektrische auto’s geven indirecte uitstoot, het opwekken van de elektriciteit voor veel auto’s zorgt voor grote uitstoot. De meeste elektriciteit in Nederland wordt met kolen en gascentrales opgewekt.

Een elektrische auto stoot tijdens het rijden minder CO2 uit dan een auto die rijdt op benzine. Een elektrische auto stoot geen directe stikstofmonoxide (NO) uit, maar tijdens de productie komen de schadelijke stoffen wel vrij. Er is een toename van de grondstoffen die gebruikt worden voor het produceren van accu’s voor elektrische auto’s. Dit proces brengt hevige risico’s met zich mee voor het milieu.

De accu van een elektrische auto is een: Lithium-ion-accu. De mineralen die nodig zijn voor deze accu komen net zoals fossiele brandstoffen uit de aarde. Dit is schadelijk voor het milieu, zeker doordat de vraag naar deze accu enorm stijgt.

Maar al met al is het belangrijk om de opwarming van de aarde tegen te gaan dat er elektrische auto’s bestaan. Toch is het zo dat elektrische auto’s over het algemeen minder CO2 uitstoten dan auto’s die op Diesel of benzine rijden. De productie van de elektrische auto kost veel energie, heeft grondstoffen nodig die uit de aarde komen en er komt tijdens de productie stikstofmonoxide vrij. Maar in vergelijking met auto’s die op benzine rijden is het toch beter voor het milieu. Auto’s met benzine stoten tijdens het rijden drie tot vier keer meer uit dan een elektrische auto, dit meldt het TNO onderzoek.

Over de auteur

dana de Graaf Bierbrauwer

Ik ben Dana de Graaf Bierbrauwer. Ik profileer mijzelf als lerend onderzoeksjournalist. Toen ik jong was vond ik het altijd heel fijn om korte verhaaltjes te schrijven over dingen die ik die dag beleefd had. Voor mij was dat altijd mijn nieuwsboekje, om alles te kunnen relativeren wat ik had meegemaakt. Nu richt ik mij meer op het fotograferen van wat ik op een dag beleef. Het nieuws fotograferen. De richting die ik op wil gaan met journalistiek is vooral de film kant, zoals documentaires maken, of de fotojournalistiek. Het audiovisueel gedeelte van de journalistiek spreekt mij erg aan. Ik ga veel op pad met mijn camera om van elk eigenaardig moment van de dag een plaatje te schieten.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *