Kernenergie; de oplossing tegen klimaatverandering?

Kernenergie; de oplossing tegen klimaatverandering?

De afgelopen jaren zijn er grote zorgen ontstaan omtrent de klimaatveranderingen. De toenemende uitstoot van CO2 is één van de belangrijkste oorzaken hiervan. Veel mensen zien kernenergie nu als dé oplossing om deze toename tegen te gaan. Echter is Lisanne Boersma, lid van WISE Nederland het hier niet mee eens.

De invloed van de mens op het klimaat is sinds de industriële revolutie snel groter geworden. Dit komt vooral door de uitstoot van broeikasgassen, zoals CO2. Deze gassen zorgen ervoor dat de warmte wordt vastgehouden, waardoor de temperatuur op aarde stijgt. De toename van CO2 komt voornamelijk door de verbranding van aardolie, aardgas en steenkool. Kernenergie is echter een manier om energie op te wekken zonder CO2 uit te stoten. Deze energie komt vrij door atoomkernen van uranium te splijten. Dit gebeurd in kerncentrales, waarvan wij er wereldwijd 450 hebben. Deze produceren samen maar liefst 10,3 procent van de energie op de wereld.

De kerncentrale Borssele (KCB) is de enige werkende kerncentrale in Nederland. De KCB voorziet ongeveer vier procent van de gebruikte elektriciteit in Nederland. Toch is de kans klein dat er voor 2030 nieuwe kerncentrales gebouwd gaan worden laat de Rijksoverheid weten. Het kost namelijk veel tijd om zo’n kerncentrale te bouwen, daarbij is het ook nog eens heel erg duur. Veel duurder dan installaties van wind- en zonne-energie.  

Naast het voordeel dat kernenergie nauwelijks CO2 uitstoot, is het proces waarmee kernenergie wordt gemaakt redelijk goedkoop. De kosten per killowattuur (kWh; de eenheid van energie) zijn op het moment vele malen lager dan bij zonne-energie en windenergie. Ook is de grondstof die nodig is voor kerncentrale, uranium, niet duur. Uranium is overal op de wereld te vinden, in rotsen, bodem en zeewater. De hoeveelheid van uranium is veel groter dan de olie- en gasvoorraden. Echter is het niet oneindig, het kan opraken. Daar in tegen raakt zonne-energie en windenergie nooit op. Daarbij komen fossiele brandstoffen zoals aardolie, aardgas en steenkool  uit het buitenland. Nederland is dus afhankelijk van de economie en politiek van deze landen. Doordat uranium overal op de wereld te vinden is zorgt kernenergie voor onafhankelijkheid. 

Kernenergie heeft ook nadelen. Het grootste nadeel is het radioactieve afval. Dit komt van uraniumwinning en van de sloping van een kerncentrale na sluiting. Dit afval blijft nog honderdduizenden jaren radioactief. Na meer dan zestig jaar kernenergie is er nog geen definitieve oplossing gevonden om dit afval op te slaan. In Nederland wordt dit nu tijdelijk bovengronds opgeslagen voor en periode van ten minste honderd jaar. De Centrale Voor Radioactief Afval (COVRA) heeft deze taak en heeft een opslag- en verwerkingsfaciliteit gerealiseerd in Zeeland om dit te kunnen doen. Na deze periode wordt het afval in de diepe ondergrond opgeborgen, dat noemen ze eindberging. Volgens de huidige stand van wetenschap en techniek is de opslag in stabiele geologische aardlagen in de diepe ondergrond de enige oplossing om het afval ook na duizenden jaren veilig op te bergen. Pas in 2100 zal er worden besloten waar deze eindberging zal komen.

Het komt maar zelden voor dat er ernstige ongelukken plaatsvinden bij kerncentrales. Het kan wel gebeuren dat er één ontploft. Dit gebeurde bijvoorbeeld bij de kerncentrale Tsjernobyl. Dit was de grootste kernramp die ooit heeft plaatsgevonden. Bij een ontploffing als deze kan vrijgekomen straling grote schade aanrichten voor de volksgezondheid en het milieu. Het ongeval gebeurde in 1986 nabij de gelijknamige Oekraïense stad Tsjernobyl. Deze stad is nog steeds onbewoonbaar. Voor de ramp telde de stad ongeveer 15 duizend inwoners, terwijl er nu vrijwel niemand meer woont.

Op klimaatmarsen wordt steeds vaker gepleit vóór kernenergie. Dit terwijl mensen die hier vóóŕ zijn, vaak niet mee mogen lopen. Een aantal jaar geleden waren bijna alle klimaatactivisten tegen nucleaire energie. Echter zijn de meningen hierover nu verschillend. Dit omdat de aarde steeds warmer wordt en kernenergie nauwelijks CO2 uitstoot, het zou daarom duurzaam zijn en dus minder schadelijk dan gascentrales, wind- en zonne-energie. Toch zijn er een hoop activisten die vinden dat het radioactieve afval een veel groter gevaar is, waar duizendengeneraties na ons dan mee worden opgezadeld.

Te gast in onze talkshow over klimaat en duurzaamheid is Lisanne Boersma van WISE Nederland. Zij vindt dat kernenergie geen goede oplossing om klimaatveranderingen tegen te gaan. Zie de video hieronder.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *