Carel Eiting over Huttersfield, jong debuteren en een mogelijke terugkeer naar Ajax

Carel Eiting over Huttersfield, jong debuteren en een mogelijke terugkeer naar Ajax

Beeld uit de uitzending van Carel Eiting

Van Nederland naar Engeland en nu spelend in België. De drieëntwintigjarige profvoetballer Carel Eiting heeft in alle drie de landen gevoetbald. In juni heeft hij een nieuw contract bij de Belgische KRC Genk getekend.

Debuut

Carel Eiting heeft een aantal debuten op zijn naam staan. In 2016 maakte hij zijn debuut bij Jong Ajax in de Eerste divisie. Die uit wedstrijd tegen Almere City werd gewonnen met 1-4. Op achttienjarige leeftijd debuteerde Eiting in het eerste elftal van Ajax tegen Excelsior. Bij Huddersfield Town maakte Eiting zijn debuut op het tweede niveau van Engeland tegen Notthinham Forest. Die wedstrijd is geëindigd met een overwinning van 1-0.

Trots

Het is algemeen bekend dat profvoetballers niet snel zullen zeggen dat ze trots zijn op zichzelf. ‘Als sporter denk je altijd dat het beter kan, en dat je hoger op kan. Er is altijd meer. Ik heb mezelf aangeleerd om van ieder moment te genieten en juist daarop trots te zijn. Als ik dat niet zou hebben, dan zou ik nooit trots zijn en is het nooit goed genoeg.

Ultieme doel

Doelen stellen is een manier van een plan maken. Ook Carel heeft doelen voor zichzelf. ‘Mijn ultieme doel, ik denk dat dat best wel standaard doelen zijn. Een van mijn doelen is om in het Nederlands elftal te spelen. Maar de Champions League winnen hoort ook wel bij mijn ultieme doelen.’

Het jonge talent speelde bij Ajax in de Champions- en in de Europa League waar hij ook nog gescoord heeft. Tijdens de wedstrijd in de Champions Lauge tegen AEK Athene had Eiting zelfs een basisplaats. De blessure van de Ligt en het doorschuiven van Frenkie de Jong naar achteren, maakte plaats voor Eiting.

Met rugnummer acht bevond hij zich op tien meter afstand in het veld van Abdelhak Nouri. ‘Dat is gek hoor, als je iedere wedstrijd zo dicht bij elkaar staat. En hij er dan ineens niet meer is. In de kleedkamer hielden wij zijn stoel altijd vrij. Het was en het blijft moeilijk. Dat gemis gaat nooit meer weg’, zegt Eiting.

Drie landen

Het voetballen in drie verschillende landen voor verschillende clubs zorgt voor een pallet aan ervaring en nieuwe mensen. ‘Alles is leuk op een andere manier. De gewoontes die ze hier in België hebben zijn weer anders dan in Engeland. De mensen, de taal, het land, de manier van trainen dat zijn allemaal aspecten die bij iedere club weer anders waren. Dat maakt het voor mij leuk, de verschillen.’

Jeugdopleiding 

Spelers die de jeugdopleiding van Ajax hebben afgelegd zijn onder andere Johan Cruijff, Dennis Bergkamp, Frank de Boer, Wesley Sneijder en Matthijs de Ligt. Zij gingen Carel Eiting allemaal voor. Als negen jarig mannetje vond Eiting zijn weg in de jeugdopleiding van Ajax. ‘Ik was heel jong, maar ik maakte waanzinnige dingen mee. Denk aan de toernooien in het buitenland of aan de leuke teamgenoten die ik heb gehad en waarmee ik nog steeds een goede band heb’, vertelt Eiting tegen AJAX Showtime.

Een aantal spelers die ooit zijn begonnen bij de jeugdopleiding van Ajax, toen een tijd bij een andere club gespeeld hebben, zijn ook weer teruggekomen naar Ajax. Bij de vraag of Eiting dit ook voor zich ziet reageert hij: ‘of ik nog terug wil naar Ajax? Dat zou kunnen, maar dat weet ik niet. Ik ben nog jong. Ik zie wel hoe het loopt. Genoeg kansen en mogelijkheden.’

Blessures

Vanaf april 2018 tot aan januari 2021 wisselt het hoge voetbalniveau van Carel zich af met knie- en enkelblessures. In januari werd Eiting geopereerd aan zijn knie. Hij heeft toen drie maanden moeten revalideren van zijn blessure. Huddersfield Town, de club waar hij toen als huurspeler voetbalde, is in die tijd met Ajax in gesprek gegaan over het beëindigen van zijn huurperiode.

Carel reageert hieronder op de reportage over de twintigjarige Micky van de Ven die in één week twee keer debuteert, bij VFL Wolfsburg in de Duitse Bundesliga en in Jong Oranje.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.