Factcheck- Kan Nederland in tien jaar over op kernenergie?

Factcheck- Kan Nederland in tien jaar over op kernenergie?

Kerncentrale Borselle

Om de CO2-uitstoot te verminderen pleit oud-Minister Ronald Plasterk in een column voor de bouw van nieuwe kerncentrales in Nederland. Zowel JA21 als Europarlementariër Rob Roos steunen Plasterk met dit idee. Zij pleitten voor een overstap binnen tien jaar. Is dat haalbaar in Nederland?

Wat is kerenenergie?

Kernenergie wordt geproduceerd in kerncentrales en voorziet een land van elektriciteit.

Het verschil tussen kernenergie en fossiele brandstof is dat er bij kernenergie geen verbranding plaats vindt. Het voordeel van kernenergie is dat er geen sprake is van CO2-uitstoot om de opwarming van de aarde tegen te gaan.
Volgens de Rijksoverheid kan kernenergie bijdragen aan de klimaatdoelen, omdat kerncentrales minder CO2 uitstoten.

Momenteel heeft Nederland een kerncentrale en die procedeert ongeveer 4% van de energie.

Wat vindt de politiek van kernenergie?
Al een lange tijd discussiëren landen in Europa over het vervangen van fossiele brandstoffen naar kernenergie. In Nederland zijn er partijen die het er wel mee eens zijn, zoals de VVD. Partijen als D66 en CU zijn het oneens met de overstap.

Volgens D66 zijn er veel nadelen. Zo is het kostbaar om een kerncentrale te bouwen en duurt het lang. Daarnaast is het niet risicoloos want een kerncentrale kan exploderen en dan komen er stralingen vrij wat gevaarlijk zijn voor iedereen op aarde. En het afval van een kerncentrale is nog jaren lang radioactief.

Nederland was het eerst niet helemaal eens met de visie van Frankrijk op kernenergie, maar recentelijk is dit veranderd. Naar aanleiding van de kritiek die ze hebben gekregen wilde de Tweede Kamer dat er meer gebruikt gemaakt gaat worden van kernenergie in Nederland. Demissionair staatssecretaris van Klimaat Yeşilgöz heeft op radio 1 verteld dat er nog geen definitief besluit over genomen is.

Het bouwen van een centrale duurt 10 jaar. Dan is het dus al te laat. Zelfs als er nog een kerncentrale gebouwd wordt, moet er in de tussentijd energie CO2-neutraal opgewekt worden. Anders is de CO2-uitstoot alsnog niet gehalveerd voor 2030. En als we dus al duurzame energie gaan opwekken, hebben we tegen die tijd de kerncentrale al niet meer nodig.

Volgens de RVM wordt er geen nieuwe kerncentrale voor 2030 verwacht, want de bouw van een kerncentrale is duurder dan bijvoorbeeld installaties voor wind- of zonne-energie. Ook duurt het lang om een kerncentrale te bouwen. Aan de andere kant leveren ze veel energie en nemen weinig ruimte in. De kans dat een bedrijf vóór 2030 een nieuwe kerncentrale in Nederland bouwt, is klein. Het bouwen van een kerncentrale kost tien tot tientallen miljarden (de Hinkley Point centrale in het Verenigd Koninkrijk kost bijvoorbeeld zo’n 31 miljard). Het opdoeken van een kerncentrale is ook nog eens ontzettend duur (de kosten van Borssele zijn nu al 600 miljoen en stijgende).

Maar volgens EPZ is het wel degelijk mogelijk om rond 2035 twee nieuwe centrales klaar te hebben. Binnen acht jaar kan een centrale gebouwd worden die drie keer zo veel vermogen heeft als de huidige centrale. Volgens het EPZ gaat het dan om een bestaand ontwerp dat bewezen veilig is. Kosten: 8 tot 10 miljard euro. Voorwaarde is wel dat de overheid bijspringt en het zogeheten ‘marktrisico’ afdekt.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.