Nederland en Duitsland van het gas af?

Nederland en Duitsland van het gas af?

Bron: pexels.com

Net zoals in Nederland, zijn in Duitsland coalitieonderhandelingen aan de gang: de SPD, FPD en de Groenen zijn aan het formeren en daarbij is het wereldwijde klimaatprobleem een belangrijk punt. De Volkskrant meldt dat een van de klimaatplannen is om voor 2040 alle Duitse huishoudens van het gas af te halen. En ook in Nederland willen we deze energietransitie ondergaan. Maar hoe haalbaar zijn de deadlines die we aan onszelf hebben gesteld?

Naast het doel om de huishoudens van het gas af te krijgen, wil de Duitse formatie ook alle kolencentrales sluiten voor 2030 én in 2035 geen nieuwe auto’s op fossiele brandstof meer verkopen. Dit laatste zou volgens de Groenen, een van de partijen uit de formatie, al eerder moeten gebeuren. Maar op deze manier houden ze zich alsnog aan de plannen van de Europese Comissie.

Op basis van die plannen is ook aan Nederland gevraagd om de klimaatdoelen te verscherpen, omdat we op dit moment nog niet goed genoeg bezig zijn met het redden van het klimaat. Misschien moeten wij dus ook versnellen met het sluiten van de kolencentrales of het uitfaseren van aardgas. Maar krijgen Nederland en Duitsland het niet al moeilijk genoeg om op tijd van het gas af te komen?

Hierover spraken we met twee docenten aan de Universiteit Utrecht: Sanne Akerboom en Robert Harmsen. Bekijk de reportage hieronder!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.