Nieuwe coronaregels op basisscholen: “Sommige leerlingen vinden het moeilijk om zich aan de regels te houden”

Nieuwe coronaregels op basisscholen: “Sommige leerlingen vinden het moeilijk om zich aan de regels te houden”

Bron: Pixabay

De leerlingen van De Bongerd in Almere, een school voor speciaal basisonderwijs, hebben sinds deze week te maken met de nieuwe aangescherpte coronaregels. Zo moeten de kinderen uit de groepen zes, zeven en acht, sinds deze week verplicht een mondkapje dragen op de gangen. Ook wordt er van de leerlingen verwacht dat zij zich tenminste tweemaal per week laten testen op het coronavirus doormiddel van een zelftest. Leerlingen en studenten in het voortgezet en beroepsonderwijs maken al langere tijd gebruik van de door de overheid verstrekte zelftesten. Hoe gaan ze op De Bongerd om met de nieuwe coronaregels?

De directeur van De Bongerd, Harm Wildenberg (47) vertelt: “Wij geven les aan kinderen die een kwetsbare ontwikkeling doormaken. Op de school zitten voornamelijk leerlingen met externaliserende problematiek. “Soms kunnen leerlingen fysiek worden. Door de coronamaatregelen is het moeilijker om dan in te kunnen grijpen. Omdat je dan te nauw betrokken bent bij de leerling. Daarom zetten we nog meer preventief in. Wanneer een kind toch fysiek is geworden, bellen we de ouders om te vertellen dat ze hun kind moeten komen ophalen. Wij zien geen verergering van gedrag door de invloed van corona. Wel staat iedereen wat meer op spanning”, laat de schooldirecteur weten.

In quarantaine

Met enige regelmaat heeft de school te maken met kinderen die thuis in quarantaine zitten omdat ze het virus hebben opgelopen. Bijvoorbeeld doordat een familielid positief op het virus is getest. Wildenberg vertelt dat ze soms ook te maken hebben met de afwezigheid van medewerkers als gevolg van een positieve coronauitslag. De school doet er dan vervolgens alles aan het onderwijs zo goed als mogelijk door te kunnen laten gaan. “Wanneer een medewerker is besmet proberen wij als school toch te kijken of we de leerlingen kunnen verdelen over andere klassen. Door de aandacht te verdelen proberen we de school zo lang mogelijk open te houden.” Toch komt het voor dat er soms een klas naar huis wordt gestuurd, omdat de bezetting dan niet op orde is. “Maar dat komt weinig voor. “Sommige ouders kunnen hun kind thuis niet goed opvangen. Wij bieden ouders dan altijd aan, dat we hun kind op school kunnen opvangen. Dan worden de leerlingen bijvoorbeeld in een andere klas geplaatst voor de rest van de dag. Onze leerlingen vragen soms om een heel specifieke begeleiding en ondersteuning. Ouders kunnen dat thuis niet altijd ad-hoc bieden.”

Gebruik van zelftesten

Rijksoverheid stelt vanaf maandag 6 december ook zelftesten beschikbaar bedoeld voor het basisonderwijs. In tegenstelling tot bijvoorbeeld het hoger onderwijs, worden de zelftesten naar de school toegezonden. “Het klopt dat de overheid heeft aangegeven zelftesten beschikbaar te stellen voor in het basisonderwijs. Maar ik kan nog niet uit ervaring spreken. Het is nog onduidelijk voor ons op welke manier de zelftesten verstrekt worden, wanneer dat gebeurt, want wij beschikken er nog niet over, vertelt de schooldirecteur. Het is dus nog even wachten totdat de school de eerste lading zelftesten heeft ontvangen. Op rijksoverheid staat dat de levering van een tweede lading zelftesten ook al gepland staat voor de kerstvakantie. “De overheid heeft aangegeven dat het advies is om tenminste tweemaal per week je kind met een zelftest op het coronavirus te laten testen”. Wij gaan er vanuit dat de ouderen dat doen om te voorkomen dat we op school een grote uitbraak van het coronavirus krijgen. Want dat kan dan als consequentie hebben dat we de school moeten sluiten. “Ons belang ligt er daarom ook bij dat iedereen zijn eigen gezondheid daarom ook goed in de gaten houdt.”

Mondkapjes op de gang

Naast het gebruik van zelftesten worden er sinds kort ook mondkapjes gedragen vanaf groep 6. Sinds vorige week hebben de kinderen in de gangen een mondkapje op. “Dus niet in de klas en op het schoolplein.” Volgens de directeur houden de meeste kinderen zich aan de mondkapjesregel. Maar er zijn ook een aantal kinderen die daar meer moeite mee hebben en het sowieso lastig vinden om zich aan de regels te houden. “Zij ageren bij een plotselinge verandering van de regels. Als ouderen het niet eens zijn met het mondkapjesbeleid bieden we een alternatief. Bijvoorbeeld een corona gezichtsmasker zodat ze wel beschermd zijn, aldus Wildenberg.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.