Toelatingstoetsen Pabo houden de poorten gesloten

Toelatingstoetsen Pabo houden de poorten gesloten

Alkmaar- Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft een wetsvoorstel voorbereid, waarin staat dat de toelatingstoetsen voor de Pabo afgeschaft moeten worden. Voor dit daadwerkelijk gebeurt, zal er geëxperimenteerd worden met informatieve toetsen en worden de huidige toelatingstoetsen afgenomen gedurende het eerste studiejaar.

Vanaf 2015 worden er toelatingstoetsen afgenomen om de kwaliteit van de leerkrachten in het basisonderwijs te verhogen. De studenten moeten over voldoende basiskennis beschikken op de vakgebieden aardrijkskunde, geschiedenis en natuur en techniek. Tijdens de coronacrisis gingen veel toelatingstoetsen niet door. De studenten mochten daarom de opleiding volgen, ook als zij nog niet alle toetsen hadden gemaakt. Echter was er geen sprake van een vrijstelling, want de studenten moeten voor 1 januari vooralsnog aan de instroomeisen voldoen.

Op TikTok plaats onderwijsassistent, Rebekka Buist filmpjes over haar weg naar de Pabo. In 2019 is zij begonnen met de toelatingstoetsen, maar haalde dit niet in één keer. Ondertussen heeft zij twee van de drie certificaten op zak en hoopt ze in september de geschiedenis toets te halen zodat ze in 2022 dan eindelijk kan beginnen aan de Pabo.

Monique Rumping, leerkracht van groep zes, zou het liefst willen dat de toelatingstoetsen worden afgeschaft om zo het lerarentekort te verminderen. Zie hieronder de reportage.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *