De geboorte van een tweeling: wat komt erbij kijken?

De geboorte van een tweeling: wat komt erbij kijken?

Isabel en haar tweelingzus Julia

Ieder jaar worden er in ons land ruim 3000 tweelingen geboren. Ook in de rest van de wereld worden er momenteel meer tweelingen dan ooit geboren. Dit blijkt uit een groot demografisch onderzoek dat begin dit jaar is gehouden in meer dan 165 landen. De geboorte van een tweeling heeft veel impact op de ouders. Wat komt er eigenlijk allemaal kijken bij de zwangerschap en de geboorte van een tweeling?

Extra zorg
Een zwangerschap van meer dan één baby: het is voor de aanstaande ouders vaak een verrassing. Een tweelingzwangerschap brengt naast geluk en blijdschap ook vragen en zorgen met zich mee, want tweelingen hebben extra zorg nodig. “Een tweeling: het was echt even schrikken toen wij dit als ouders te horen kregen. Het kwam als een complete verrassing. De roze wolk was de eerste tijd na de geboorte ver te zoeken”, aldus Willem Kouwenoord, zelf vader van een tweeling. Een meerlingzwangerschap is vrijwel altijd korter dan een eenlingzwangerschap. De gemiddelde zwangerschapsduur bij een tweeling is 37 weken of zelfs korter.

Spontaan
Volgens het Nederlands Tweelingen Register is ongeveer 65% van alle tweelingen twee-eiig. Bij een twee-eiige tweeling speelt erfelijkheid een rol via de familie van de vrouw, een eeneiige tweelingzwangerschap ontstaat altijd spontaan. Slechts 3 à 4 van de 10 tweelingparen zijn eeneiig.

Luister hieronder naar de reportage over tweelingen:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *