Factcheck: Het asielbeleid van Denemarken en Nederland in kaart gebracht

Factcheck: Het asielbeleid van Denemarken en Nederland in kaart gebracht

DEN HAAG - Joost Eerdmans (JA21) tijdens een debat in de Tweede Kamer over de huisvesting van statushouders. ANP BART MAAT

Na twintig jaar actief beleid voeren in een land waar de onrust heerst wordt uiteindelijk door landen besloten de troepen weg te halen uit Afghanistan. Al snel blijkt de onrust terug te keren en lijkt de regering te gaan vallen. Wanneer de Taliban in augustus wederom de macht grijp in het kwetsbare Afghanistan wordt er volop geëvacueerd. Vliegtuigen vol Afghanen die ooit iets voor de Nederlandse Staat hebben betekend worden overgevlogen naar Nederland. De discussie over vluchtelingen wordt weer een onderwerp dat gaat gelden in de Tweede Kamer.

JA21 lijsttrekker Joost Eerdmans is duidelijk: Nederland kan deze nieuwe vluchtelingencrisis niet aan en het land moet een voorbeeld nemen aan Denemarken. De man die zijn politieke carrière begon bij de LPF beweert dan ook dat ‘’Denemarken in 1 jaar evenveel asielzoekers als Nederland in 2 weken ontvangt.’’ In deze factcheck wordt er gekeken naar deze uitlating: hoe regelt Denemarken zijn zaken en wat zegt men over het beleid voeren van zowel Denemarken als Nederland? Dit alles wordt onderzocht aan de hand van cijfers van het CBS, vooraanstaande nieuwsmedia en politieke statements.

Om de vergelijking te maken voor een heel jaar moet er gekeken worden naar het jaar 2020. Een jaar zonder extreme toevlucht van asielzoekers richting Europa waardoor er neutraal gekeken kan worden naar de aantallen per land. In 2020 waren er 1515 asielaanvragen in Denemarken, slechts 601 asielzoekers kregen een verblijfsvergunning.


In de bovenstaande grafiek is het aantal vergeven verblijfsvergunningen voor 2020 zichtbaar. Er werden in 2020 door 13.720 personen eerste asielverzoeken gedaan, verder volgde er 3865 nareizigers: dit betreft de familie van degene die het eerste asielverzoek heeft ingediend. Van deze 17.585 asielverzoeken werden er 14.045 geaccepteerd voor onbepaalde tijd. Het aantal aanvragen in Nederland is dus al velen malen hoger dan in Denemarken: ook valt het op dat de Denen meer dan de helft van de verzoeken niet geaccepteerd, een significant verschil met Nederland.

De vraag achter deze statistieken is uiteraard hoe het verschil in aanvragen zich zo tot elkaar kan verhouden? Is er een achterliggende reden waarom er zo weinig asiel werd aangevraagd in Denemarken? De aanvragen hebben een direct verband met het kritische beleid dat de Denen nu een aantal jaren volgen: in 2016 werd er een wet aangenomen die ervoor zorgde dat geld en andere waardevolle spullen direct konden worden afgenomen van de asielzoekers waardoor hun verblijf kon worden vergoed. De volgende stappen die werden ondernomen zijn opvang in de regio, Denemarken onderhandelt met landen als Rwanda (Dat al vluchtelingen voor Israel opvangt), Egypte, Tunesië en Ethiopië.
Leo Lucassen, directeur van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis en hoogleraar aan de Universiteit Leiden en bijzonder hoogleraar aan de universiteit van Aalborg, legt in het NRC uit waarom dit beleid wordt gevoerd. ‘’Al deze maatregelen zijn erop gericht om het streven van de huidige minister-president Mette Frederiksen naar ‘zero’ asielzoekers te verwezenlijken. Door de afschrikkende werking hoopt de regering dat asielzoekers wel twee keer nadenken voordat ze naar Denemarken komen.
Als we naar de cijfers kijken, dan lijkt dat beleid succesvol. Na een piek van 21.000 in 2015 is het aantal meer dan gedecimeerd tot iets meer dan 1.500 in 2020. Daarmee gaan de sociaal-democraten verder dan eerdere voorstellen van de radicaal-rechtse Dansk Folkeparti (een soort PVV).’’

Terug naar Joost Eerdmans. ‘’Gelukszoekers lopen met een boog om Denemarken heen en kiezen massaal voor nabijgelegen landen als Zweden, Duitsland en Nederland. Een aanpak die al jaren succes heeft: Nederland heeft drie keer meer inwoners, maar al jaren op rij 25 keer meer asielzoekers dan Denemarken.’’ Eerdmans blijkt groot fan van de Denen, is zijn uitspraak in het begin van het artikel dan ook terecht? In januari worden de meeste aanvragen gedaan in Nederland: er vragen dan 2420 mensen asiel aan in Nederland, in dat jaar wordt aan 79.8% asiel verleend, dat komt neer op 1911 personen in januari. Meer dan het driedubbele van de 601 verblijfsvergunningen die Denemarken verleend in 2020. Eerdmans lijkt te rekenen voordat hij iets zegt.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.