Huiselijk geweld en intimidatie tegen vrouwen

Huiselijk geweld en intimidatie tegen vrouwen

Beeld: Mika Baumeister vai Pexels

Door: Bente van den Hurk

Uit onderzoek van de VN blijkt dat er elke dag 137 vrouwen sterven aan geweld van een familielid, partner of ex-partner. In Nederland sterft er elke 10 dagen een vrouw als gevolg van huiselijk geweld. ’Hieruit blijkt dat Nederland een femicide probleem heeft’, aldus UN Women Nederland. Ongeveer de helft van de Nederlandse vrouwen heeft aangegeven sinds haar vijftiende slachtoffer te zijn geweest van lichamelijk of seksueel geweld. Geweld tegen vrouwen is een inbreuk op de mensenrechten van vrouwen.

Acht procent van de Nederlandse bevolking van 16 jaar of ouder, gaf in het afgelopen jaar aan slachtoffer te zijn geweest van een of meerdere vormen van huiselijk geweld. Dit komt neer op 1,2 miljoen mensen. Bij het cijfer van huiselijk geweld is verbale agressie niet meegeteld. Als verbale agressie mee zou worden geteld zou 33 procent slachtoffer zijn van huiselijk geweld. Van seksueel geweld werd 11 procent van de bevolking van 16 jaar en ouder, in de afgelopen 12 maanden slachtoffer. Geweld tegen vrouwen komt zeer vaak voor, intiem partnergeweld is de meest voorkomende vorm van geweld. 1 op de 3 vrouwen heeft fysiek en of seksueel geweld ervaren door een intiem persoon of seksueel geweld ervaren door een indringer tijdens hun leven. Kennisinstituut Atria heeft aangetoond dat Nederland op de derde plaats van Europa staat waar femicide, moord op vrouwen, het meest voorkomt. Nederland staat bovenaan de lijst van een anti feministische golf.

Organisaties
Orange the World is een internationale campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. Het is een initiatief van UN Women Nederland, zij zijn een organisatie voor vrouwenrechten en gelijkheid. Met deze internationale campagne willen zij geweld tegen vrouwen stoppen. Maar helaas gebeurd dat niet van de een op de andere dag. Veilig Thuis is een organisatie voor advies, ondersteuningen en het melden van huiselijk geweld of kindermishandeling. Via Veilig Thuis kunnen slachtoffers of omstanders melden en om hulp vragen. In heftige situaties die niet op te lossen zijn via de telefoon zijn er maatschappelijk werkers van Veilig Thuis die op huisbezoek gaan. Marieke is zo een maatschappelijk werker. Marieke is onderzoeker en social worker bij Veilig Thuis. Ze gaat op huisbezoek bij moeilijke casussen en bespreekt de binnengekomen melding. Ze gaat in gesprek met slachtoffer en/of dader om het verhaal te horen en te achterhalen hoe deze onveilige situatie is ontstaan. Marieke houd contact na afloop om te checken in hoeverre de situatie onveilig blijft. Afhankelijk van de situatie worden verschillende partijen benaderd. Deze partijen kunnen de huisarts, de school, de jeugdgezondheidszorg en politie zijn. Wanneer alle informatie compleet is volgt er een eindgesprek en bespreekt Veilig Thuis haar advies.

Spiraal
Slachtoffers bellen zelf of omstanders zoeken contact met Veilig Thuis. Slachtoffers van huiselijk geweld zitten vaak in een geweldspiraal en weten niet hoe ze deze spiraal moeten doorbreken, ook is er vaak een hoop schaamte aanwezig. Daarom is fijn dat omstanders bellen, mensen zijn vaak dankbaar dat iemand het heeft gemeld, zo’n stap was nodig om te zetten. Mensen wennen aan geweld, ze accepteren het. ‘Sommige cliënten zeggen ook bijvoorbeeld “nu is het minder erg dan de vorige keer, nu heb ik maar één blauw oog en de vorige keer had ik een gebroken kaak’’. Ze wennen aan het geweld en daarom is het belangrijk dat andere mensen ook melden’, aldus Marieke.

In een gesprek met betrokken van huiselijk geweld komt Marieke er vaak achter dat het al jaren niet goed gaat. In het gesprek schrikken mensen soms zelf. Slachtoffers vinden het lastig om te bepalen wanneer ze moeten bellen voor hulp. ‘Een vrouw vroeg eens aan mij, “Marieke wanneer ga ik dan naar de huisarts om te zeggen ‘ik word geslagen’?’’. Een situatie kan uitlopen van blauwe plekken tot niet meer af mogen spreken met vriendinnen en niet meer mogen werken. Helaas wordt zo een situatie niet altijd opgelost vertelt Marieke. ‘ We maken zaken bespreekbaar, op een andere manier gaan we het gesprek aan. Het is een intiem inkijkje van het leven van iemand, maar bij veilig thuis zijn we er wel op getraind om door te vragen’.

Grenzen
Fysiek geweld is heel helder voor de mens, maar vaak is er ook mentaal geweld aanwezig. Vernederen, bedreigen en langzaam de mogelijkheden in het leven verkleinen. De slachtoffers gaan geloven dat het hun fout is, ze gaan op hun tenen lopen om het geweld te voorkomen. Het doorbreken van zo een onveilige situatie is een proces. ‘Niemand doet het expres denk ik, niemand slaat zijn partner omdat die dat leuk vind. Zulke patronen ontstaan door de tijd heen. Vrouwen en mannen moeten beiden helder zijn over hun grenzen. Het begint bij ouders van nu, die hun kinderen opvoeden en duidelijk aangeven grenzen aangeven. Als iemand aan je zit en je vind het niet fijn dat je nee mag zeggen’. Leer je grenzen aangeven is de boodschap. ‘En als je vroeg in staat bent om je eigen grenzen aan te geven verloopt dat zo ook in volwassen relaties’, vertelt Marieke. Bewust worden van de patronen waar je in zit, maakt dat keuzes maken geleidelijk makkelijker wordt.

Over de auteur

Bente van den Hurk

Hi, mijn naam is Bente van den Hurk en ik ben startend journalist based in Utrecht! Een creatieve en directe journalist met een passie voor feminisme en mode. Ik onderzoek en bespreek graag onderwerpen waarmee ik de vinger op de zere plek kan leggen. Feminisme, toxic masculinity en gender in cultuur, maatschappij en mode. Deze onderwerpen bespreek ik doormiddel van tekst en beeld om je op elke manier aan te kunnen spreken. Ik heb een achtergrond en ervaring in media vormgeving en mode styling, deze skills pas ik op een creatieve manier toe in mijn journalistiek werk. 
Meer weten over mij of interesse in samen een een productie maken? Bekijk mijn werkervaring en cv op LinkedIn en/of stuur mij een berichtje via LinkedIn of bereik mij via 0622800117!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.