Gevolgen voor kinderen van een scheiding

Gevolgen voor kinderen van een scheiding

Een echtscheiding is een besluit van een of beide echtgenoten om het huwelijkscontract dat hen bindt te verbreken, hen te scheiden en de rollen en verantwoordelijkheden in het leven van de ander te veranderen. Het kan een moeilijke beslissing zijn die gepaard gaat met vele neveneffecten die het leven van alle gezinsleden veranderen, vooral wanneer er kinderen aanwezig zijn. Soms is het goed en zorgt het weer stabiliteit en evenwicht in het gezin. Wanneer de omgeving waarin kinderen ontstaan gezond en vrij van conflicten en onenigheid is, zorgen beide ouders voor hun geluk en nemen ze om de beurt hun zorg en bewustzijn, door samen te werken. Dit doen ze voor hun eigen bestwil en toekomst, zodat ze in een vriendschappelijke relatie blijven die is opgebouwd met respect en samenwerking ten behoeve van iedereen

De impact van echtscheiding op kinderen
Een echtscheiding heeft verschillende effecten, afhankelijk van de aard en volwassenheid ervan, de leeftijd, de manier waarop ouders scheiden en hun rol bij het vergroten van de acceptatie van deze beslissing, het gevoel van voldoening na deze beslissing en de effecten van echtscheiding op kinderen.

Maatschappelijke impact
De sociale effecten van een echtscheiding op kinderen kunnen worden aangetoond door enkele van de volgende tekenen en manifestaties:
Slecht communicatievermogen bij het kind: de slechte communicatie van het kind manifesteert zich door zijn onvermogen om te communiceren met zijn of haar ouders en met andere personen om hem heen vanwege de negatieve gevoelens die aan hem gehecht blijven. Sommige zijn verkregen door conflicten en de ongezonde omgeving waarin hij eerder leefde, of als gevolg van veranderingen na de scheiding. Mogelijk de angst om verlaten te worden.  Impact op toekomstige kind relaties: kinderen worden intern beïnvloed door echtscheiding zoals eerder vermeld. Het heeft daarom invloed op hun opvoeding en toekomstige relaties in de loop van de tijd, aangezien psychologische studies, uitgevoerd op een aantal paren door het office of social statistics in de verenigde Staten Van Amerika, aantonen dat kinderen die zijn opgegroeid in echtscheidingsomstandigheden ook meer kans hebben om te scheiden Mogelijk als gevolg van gebrek aan vertrouwen en veiligheid in hun partners, evenals gebrek aan enkele sociale vaardigheden verworven van het gezin, gebrek aan mooie emoties en gevoelens en vervangen door meer negatieve gevoelens en daarom hun onvermogen om huwelijksgeschillen op te lossen en problemen te hebben die vergelijkbaar zijn met die van hun ouders, eindigen ze helaas op dezelfde manier als ouders uiteindelijk uit elkaar gaan. Het is een bekende psychologische theorie dat  “ouderlijk modelleren”, volgens een Amerikaanse onderzoek, dat de kinderen vaak vergelijkbaar gedrag vertonen als hun ouders.

Impact op onderwijs- en academisch niveau
Verschillende levensveranderingen die gepaard gaan met echtscheiding kunnen resulteren in een laag onderwijs- en academisch niveau van kinderen. Dit varieert van kind tot kind, maar is te wijten aan verschillende redenen, waaronder:
Kinderen voelen zich verward, mentaal gestrest en niet in staat om zich goed te concentreren tijdens de studie vanwege de dynamische veranderingen en negatieve gevoelens die gepaard kunnen gaan met de beslissing van ouders om te scheiden. Kinderen passen zich niet aan scholen, nieuwe huisvesting en buurten. Nieuwe vrienden en kennissen belemmeren hun verlangen om te leren of naar school te gaan. De noodzaak om meer steun en aanmoediging van ouders te ontvangen, hen te helpen de realiteit van echtscheiding te accepteren en te begrijpen, voor hen te zorgen. Terwijl ouders bezig kunnen zijn met het reorganiseren en regelen van het leven of het bieden van een betere levensstandaard voor kinderen, kan hen onbedoeld enige tijd verwaarlozen. Het reflecteert op hun wetenschappelijke prestaties, die moeten worden opgemerkt en niet verwaarloosd.

Impact van echtscheiding op zuigelingen en jongeren
De gevolgen van een echtscheiding zijn niet beperkt tot tieners als middelbare leeftijden, maar kunnen ook worden beïnvloed door jonge kinderen en baby’s, omdat zij zich niet bewust zijn van de realiteit van de dingen om hen heen, nog niet op zichzelf kunnen vertrouwen en meer zorg nodig hebben, door hun pleegouder. Het doel is ervoor zorgen om dat zij in staat zijn om voldoende aandacht en betere zorg te bieden. Daarnaast om de ontwikkeling van een gezond kind te volgen. Hij kan ook boos, frequent en verontrustend huilen, hij kan ook verontrustende dromen hebben, wakker worden en lang huilen in de late uren van de nacht, evenals zich bang en onzeker voelen vanwege het verlies van zijn ouders, of verlangen naar hen.

Maar hoe zit het met de psychologische en emotionele impact op het kind?  Om meer te weten te komen over dit onderwerp, luister dan naar het interview met de psycholoog Mevr. Classen

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *