Het kenmerkende gedrag van tweelingen

Het kenmerkende gedrag van tweelingen

Foto: Wim Herweijer. Wim weet niet wie wie is op de foto.

Er komen steeds meer tweelingen. Uit onderzoek is gebleken dat bij een op de 42 geboorten een tweeling ter wereld komt. Wim Herweijer was een eeneiige tweeling. Ook Lisa Overkempe is moeder van een tweeling en daarnaast verloskundige. Welk gedragspatroon komt nou wel of juist niet overeen bij tweelingen?

Wim Herweijer (59) stelt een interessante vaardigheid vast over het zijn en beleven van dingen als een eeneiige tweeling. “Je bent zo met elkaar vergroeid, dus wij hadden een hele hechte band natuurlijk,” aldus Wim. In 2018 kreeg Wim zijn tweelingbroer Ruud een bindweefselziekte, waardoor hij uiteindelijk is komen te overlijden. Tweelingen komen dus niet per se overeen qua gezondheid. Lisa Overkempe kan als verloskundige meepraten over het contrast tussen tweelingen net na de geboorte. “Er zijn heel vaak verschillen zoals gewichtsverschillen, slaap/waakritme en de voedingspatronen/momenten. Op dat vlak zijn het dus gewoon twee baby’s,” stelt Lisa.

Ervaring en expertise                                                                                                                                                Onderzoekers hebben cijfers vergeleken over tweelinggeboorten per land. “Er worden tegenwoordig vooral veel tweelingen geboren in Europa en Noord-Amerika. Dat heeft te maken met ivf, ICSI, kunstmatige inseminatie en stimulatie van eierstokken.” Verder kan de kans op een tweeling toenemen op hogere leeftijd. Zo is vanaf 40 jaar de kans 1 op 60 en vanaf je 25ste 1 op de 90. De moeder van Wim en Ruud kreeg hen toen zij veertig jaar oud was, dus deze constatering is juist wat hun situatie betreft.

Over de auteur

Inge Herweijer

Welkom op mijn naam is Inge Herweijer en ik ben 24 jaar oud. Ik studeer Journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht. Op deze website ziet u al mijn creaties op het gebied van video, audio en meer! Wilt u een bericht achterlaten? Dat kan via 'reacties'.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *