Tornado laat sporen na in Kentucky, sporadisch in Nederland

Tornado laat sporen na in Kentucky, sporadisch in Nederland

Foto: Lucy Chian | Unsplash

De Verenigde Staten werden afgelopen weekend opgeschrikt door een tornado die zijn weerga niet kende. Vooral het zuidelijke deel van het land werd hard getroffen, staten Kentucky, Tennessee en Illinois werden geraakt door de tornado. Meteoroloog Johnny Willemsen legt uit hoe dit mogelijk is.

Een kaarsenfabriek weggevaagd, zeker tachtig doden en mensen die in één klap dakloos zijn. Het overkwam inwoners van de staat Kentucky en met name het plaatsje Mayfield werd keihard geraakt door de tornado. De storm die van vrijdagnacht op zaterdagochtend uitmondde in een tornado bestreek zo’n vierhonderd kilometer en dat is zeldzaam, stelt Willemsen. “Er zijn klasse die tot vijf kunnen opschalen, qua sterkte en kracht van een tornado. Dit was zeker al een vier.” De tornado kwam ditmaal oostelijker voorbij dan normaal. In de VS heb je namelijk de ‘Tornado Alley’ waar normaal gezien de meeste tornado’s voorkomen. Dit is een gebied dat van Kansas loopt tot Noord-Texas.

“Er zijn klasse die tot vijf kunnen opschalen, qua sterkte en kracht van een tornado. Dit was zeker al een vier”
– Johnny Willemsen, WeerOnline

Onwaarschijnlijk

Willemsen acht de kans onwaarschijnlijk dat er een tornado op Amerikaanse schaal, voet aan wal zet in Nederland. “Zulke taferelen zullen we hier niet zo snel meemaken, al hebben we wel te maken met windhozen. In feite zijn dat ‘kleine’ tornado’s”, begint hij. “Zo was er in oktober nog eentje die over Barendrecht is getrokken, maar deze laten eigenlijk vrij weinig schade achter.” Voor een Nederlandse ‘Tornado Alley’ hoeven we dus gelukkig niet te vrezen. “Al was er in de jaren zestig wel eentje die behoorlijk wat schade achterliet en hebben mensen recent nog een tornado in Gelderland, vlakbij de Duitse grens gezien”, besluit Willemsen met een voorzichtige knipoog.

Hieronder een reportage, waarin Willemsen nader kan verklaren.

Over de auteur

Maarten Schuijl

Opgegroeid op Texel. Nu al zo'n zes jaar wonend in Utrecht. Voetballiefhebber pur sang. Verleden bij Noordhollands Dagblad en tegenwoordig schrijvend voor FC Volendam en LiveNews4You.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *