Een levenslang rookverbod

Een levenslang rookverbod

Afbeelding: Pixabay

Alles voor een rookvrije generatie. Dat is het doel vanuit de overheid in Nieuw-Zeeland. Dit willen ze bereiken aan de hand van een nieuwe wetgeving: iedereen die nu veertien jaar of jonger is, kan straks geen sigaretten meer kopen. Wanneer de huidige generatie veertienjarige achttien jaar oud wordt, is er voor hen geen tabak meer te verkrijgen. Op deze manier gaat de leeftijd om legaal tabak te verkrijgen ieder jaar een jaar omhoog. 

Nieuw-Zeeland streeft er al langer naar om in 2025 rookvrij te zijn. En op deze manier lijkt dit steeds dichterbij te komen. Het ministerie van volksgezondheid kondigde vorige week de nieuwe maatregelen aan. Zo streeft de regering ernaar dat in 2025 slechts 5% van de totale bevolking rookt. Het parlement moet nog stemmen over de plannen. Als het daadwerkelijk ingevoerd wordt betekent het voor jongeren, die geboren zijn na 2008, een levenslang rookverbod. Het kopen van tabak wordt dus niet verboden voor mensen die al volwassen zijn wanneer de wetgeving van kracht gaat. In het jaar 2040 kunnen bijvoorbeeld alleen inwoners boven de 32 een pakje sigaretten halen. De minister van volksgezondheid Ayesha Verall noemt het een ‘’Historische dag.’’ Het is de eerste vergaande wet ter wereld.

De huidige situatie
Op dit moment ligt het percentage voor het aantal rokers op 13.4%. Dit geldt niet voor de oorspronkelijke bewoners: de Maori’ s. Hier rookt maar liefst 31% geregeld een sigaret. Ook ligt de leeftijd waarop de meeste mensen beginnen met roken tussen de 18-24, vrij laag dus. Hoewel de overheid er alles aan doet het percentage terug te dringen, is roken nog steeds een van de belangrijkste vermijdbare doodsoorzaken in het land. Jaarlijks overlijden zo’n vijfduizend mensen vroegtijdig aan de gevolgen van roken, op een bevolking van 4,8 miljoen. Volgens minister Verall wordt één op de vier vormen van kanker veroorzaakt door roken. 

Andere maatregelen
Het is dus niet voor niets dat de overheid deze drastische maatregel inlast. Toch hadden veel mensen deze wetgeving al aan zien komen. Nieuw-Zeeland loopt namelijk al jarenlang voor met hun anti-rook campagnes. Zo betaal je voor een pakje sigaretten rond de 25 euro. Dit is ruim 15 euro meer dan wij in Nederland betalen voor een pakje marlboro of camel geel. Daarnaast zijn Australië en Nieuw-Zeeland sinds de jaren ‘60 al gestopt met het uitzenden van tabaksreclames.

Veel stappen verder
In vergelijking met Nederland is Nieuw-Zeeland veel verder binnen terugdringen van roken onder de bevolking. Ook liggen de percentages hier wat hoger. Zo rookt in Nederland gemiddeld 14.9% van de volwassenen dagelijks een sigaret. Dit is bijna twee procent meer dan in Nieuw-Zeeland. Ook met onze anti-rookcampagnes zijn wij een stuk minder ver. In Nederland betaal je rond de 8 euro voor een pakje sigaretten. Deze zijn in vrijwel elke supermarkt te koop. Op terrassen hoef je lang niet altijd te vragen om een asbak. En in diverse discotheken is er buiten een ruimte ingericht om te roken. Vaak zelfs lekker warm, onder de terrasheaters. Als roker wordt het je nog niet echt moeilijk gemaakt. 

Een inspiratiebron
Rookvrije Generatie Nederland zet zich in voor een rookvrij Nederland, het volledig verbieden van tabak. Zij pleiten onder andere voor een accijnsverhoging in 2022. Een pakje sigaretten moet volgens hen ruim 10 euro gaan kosten. ‘’Op deze manier leggen we de grens voor het halen van een pakje sigaretten steeds iets verder.’’ Vertelt woordvoerder van het KWF en Rookvrije Generatie Nederland Annebel Schepper. Volgens Schepper kunnen we veel leren van de situatie in Nieuw-Zeeland, maar is dit voorlopig niet haalbaar in Nederland. Schepper: ‘’De maatschappij is er hier nog niet aan toe. We moeten het in stapjes doen.’’ Het invoeren van rookvrije schoolpleinen en stations zijn voorbeelden van deze stapjes. ‘’Een drastische maatregel invoeren als deze is te vroeg. Dat kan teveel weerstand opleveren binnen onze maatschappij.’’ 

Bekijk hieronder de korte videoreportage met Annebel Schepper over het invoeren van het rookverbod in Nieuw-Zeeland.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.