Eenzaamheid bij ouderen tijdens Kerst

Eenzaamheid bij ouderen tijdens Kerst

Voor veel ouderen dreigt een eenzame Kerst.

Eenzaamheid onder ouderen: het is tijdens de coronacrisis flink toegenomen. Uit onderzoek van Amsterdam UMC en de Vrije Universiteit Amsterdam blijkt dat eenzaamheid onder ouderen met een partner vorig jaar met dertig procent is toegenomen. Juist deze tijd rondom de feestdagen is extra moeilijk voor eenzame ouderen, omdat veel activiteiten zijn afgelast. Een eenzame Kerst dreigt voor veel ouderen bittere realiteit te worden.

Gelukkig zijn er veel landelijke acties op touw gezet door organisaties zoals het Nationaal Ouderenfonds en de ouderenorganisatie ANBO. Maar ook op lokaal niveau zitten mensen niet stil tijdens de donkere dagen voor Kerst. Zo zijn studenten Geneeskunde aan de VUmc in Amsterdam de actie ‘Kerstkaarten voor verpleeghuizen’ gestart voor eenzame ouderen in verpleeghuizen.        “Wij willen deze mensen graag een hart onder de riem steken. Bij ons in de buurt zitten drie grote verpleeghuizen, waar veel mensen te maken krijgen met eenzaamheid. Er worden momenteel veel minder kaarten verstuurd dan vroeger, terwijl veel ouderen dit juist kunnen waarderen. Een klein gebaar maakt soms een groot verschil”, aldus student Romy Heeremans.

Ook Stichting NL Cares zet zich tijdens de Decembermaand in voor eenzame ouderen en stadsgenoten met de ‘Warme Winter Weken’. Meer weten over eenzaamheid bij ouderen en wat je er zelf tegen kunt doen? Luister dan naar de onderstaande reportage:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.