Explainer: miljoenen vacinnaties verder maar nog steeds stijgende cijfers

Explainer: miljoenen vacinnaties verder maar nog steeds stijgende cijfers

Bron: Annemijn Fleer

De besmettingscijfers stijgen, de ziekenhuizen worden voller en we zitten met een avond lockdown. De afgelopen twee jaar wordt het doorgaande leven verstoord door het COVID-19 virus. Vanaf januari 2022 zijn we een jaar lang bezig met vaccineren. Waar we nu 24,5 miljoen eerste en 13,2 miljoen tweede vaccinatieprikken hebben gezet, worden nu de booster prikken gelanceerd. 84% van de Nederlanders is volledig gevaccineerd. Maar de besmettingscijfers blijven stijgen, hoe kan dit? 

Deze video is met behulp van Powtoon tot stand gekomen.

Om ervoor te zorgen dat de besmettingscijfers teruggedrongen worden zijn er harde maatregelen getroffen. Zo is de anderhalve meter samenleving weert terug van weggeweest, wordt ‘handen wassen’ weer herhaaldelijk benoemd, het dragen van een mondkap in openbare publieke (binnen) gelegenheden is verplicht en we hebben een avond lockdown. Die gedeeltelijke lockdown zorgt ervoor dat onder andere horeca, sportlocaties zowel binnen als buiten, niet essentiële winkels en dienstverleningen zijn gesloten tussen 17:00 en 05:00 uur. Ook is er een begonnen met het zetten van de booster vaccinatie.

Boostervaccinatie

Er zijn nu ruim 1,1 miljoen boosterprikken gezet. Volgens het RIVM zorgt een boosterprik voor een oppepper van de eerste vaccinatiereeks. De booster zal de beschermende werking die de eerste vaccinaties hebben versterken. De beschermende werking van de eerste en tweede vaccinatieprik neemt in de loop van tijd af. De boosterprik zal bijdragen om de beschermende werking te behouden en andere varianten, zoals omikron, van het virus tegen te gaan.

Een derde vaccinatie en de booster moeten niet met elkaar verward worden. Een derde vaccinatie is bedoeld om een betere bescherming te geven bij onvoldoende effectieviteit bij de eerste twee prikken. Door het zetten van die prik bouw je een immuunreactie op. Een booster moet je zien als opkikker voor de mensen die voldoende bescherming hebben opgebouwd, maar bij wie de bescherming afneemt. (RIVM)

Ziek worden na vaccinatie of booster

Je hoort het steeds vaker; dat geprikte mensen best wel ziek worden na het krijgen van een vaccinatie of boosterprik. Is dit een goed teken? Betekent het dat je imuunsysteem dan hard aan het werk is om antistoffen te maken of betekent het dat je lichaam niet goed reageert? Immunoloog Ger Rijkers  reageert op deze vraag.

“Het vaccin zet het immuunsysteem in gang en dat doet het door eerst een ontsteking te geven. Een lokale reactie laat zien dat die ontstekingsreactie in gang is gezet”, zegt Rijkers. “De plek van de prik wordt rood, warm, er kan een zwelling optreden en het kan pijn doen.” Ook koorts, vermoeidheid en hoofdpijn komen voor bij deze eerste ontstekingsreactie.

“Maar er blijkt geen relatie te zijn tussen de heftigheid van de ontsteking en de hoeveelheid antistoffen die je produceert”, vervolgt Rijkers. “De groep die helemaal niets voelt na de prik, is even goed beschermd.” Bij hen is de ontstekingsreactie na de prik alleen zo mild, dat ze dat ze er niets van merken. (Trouw)

Bij de ene persoon en prik kunnen er meer bijwerkingen opspelen. Dit komt door ons remsysteem die ieder in het lichaam heeft. Dit systeem werkt bij iedereen anders, maar zorgt ervoor dat ontstekingen niet uit de hand lopen. Als we het hebben over een scherp afgesteld remsysteem, kan je ervan uit gaan dat er niet tot weinig last wordt ervaren bij de bijwerkingen.

Bescherming tegen het virus

In het vaccin zitten verschillende stoffen. Zo zijn er werkzame delen in het vaccin. Die werkzame delen bevatten stukjes van het COVID-19 virus. Ook zitten er hulpstoffen in  het vaccin om de werkzaamheid te verbeteren en de houdbaarheid te verlengen. En tot slot zitten er reststoffen van het productieproces in het vaccin.

De dendritische cellen, die overal in het lichaam zitten,  pikken het virus-eiwit op. De lymfocyten vermenigvuldigen zich. Daardoor kunnen de klieren verdikt aanvoelen. De cellen delen zich op en krijgen ieder een taak. Het ene deel slaat de informatie op, zodat er bij een nieuw contact met het virus sneller antistoffen kunnen worden gemaakt. Het andere deel begint met antistoffen maken.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *