De dood van Peter R. de Vries: durft iemand hem nog op te volgen?

De dood van Peter R. de Vries: durft iemand hem nog op te volgen?

Bron: Pixabay

Het is alweer een paar maanden geleden dat het tragische nieuws over de dood van Peter R. de Vries naar buiten werd gebracht. De misdaadjournalist werd midden op straat neergeschoten, vlak nadat hij de studio van RTL Boulevard verliet. Negen dagen later overleed hij in het ziekenhuis. Wat voor impact heeft zijn dood op mensen die misschien ook misdaadjournalist willen worden? Bekijk het in de reportage onderaan de pagina!

De Vries, voluit Peter Rudolf de Vries, was een van Nederlands bekendste misdaadverslaggevers. Hij was betrokken in grote strafzaken zoals bijvoorbeeld die van Willem Holleeder. Voor de Telegraaf, waar hij sinds 1978 werkzaam was, volgde De Vries de ontvoering van Freddy Heineken op de voet. Daarin speelde Holleeder natuurlijk een grote rol, De Vries schreef uiteindelijk zelfs twee boeken over deze zaak.

Ook in de veelbesproken zaken van Nicky Verstappen was De Vries betrokken. Meerdere keren hielp hij de politie met verschillende onderzoeken rondom de zaak en al sinds 1998 stond hij de familie van Nicky Verstappen bij. Voor hen was de dood van De Vries dan ook erg moeilijk: “Een iemand begreep ons, was er altijd, maar die steun en toeverlaat is er niet meer”, vertelde Peetje verstappen, de vader van Nicky verstappen, in de rechtszaal.

Ook op het moment van zijn dood, zat De Vries nog verwikkeld in allerlei zaken. Zo was hij sinds 2019 adviseur en vertrouwenspersoon van Nabil B, kroongetuige in het Marengo-Proces. Het Marengo-proces is een lopende strafzaak tegen zeventien verdachten, waaronder de beruchte Ridouan Taghi. De advocaten van Nabil B zeggen dan ook dat De Vries zijn dood een verwoestende invloed heeft op henzelf en de kroongetuige.

Maar zorgt de dood van Peter R. de Vries voor angst onder mensen die zelf misschien wel het vak in willen gaan? Wij spraken Floortje Verkoijen, student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Het vak van misdaadjournalist spreekt haar wel aan, maar welke impact heeft de dood van De Vries op haar gemaakt? Bekijk hieronder de reortage.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.