Factcheck: is kleiner wonen de oplossing voor de woningcrisis?

Factcheck: is kleiner wonen de oplossing voor de woningcrisis?

UTRECHT - Demonstranten van het woonprotest lopen een protestmars door het centrum. De actievoerders willen dat de overheid ingrijpt op de woningmarkt en maatregelen neemt voor meer betaalbare woningen. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

De Nederlandse woningmarkt heeft te maken met een flinke woningcrisis. De woningcrisis heeft de gevolgen dat de huurprijzen stijgen, een tekort aan woningen, toename van de bevolking, en makelaars die worden ontslagen. Is kleiner wonen de oplossing voor de woningcrisis?’ of niet?

Reinier van Dantzig, fractievoorzitter van D66 Amsterdam, beweert dat dit de oplossing zou kunnen zijn voor de woningcrisis. Het raadslid heeft laten weten dat appartementen niet groter dan zestig of zeventig vierkante meter kunnen zijn, als de prijs rond de 350.000 euro moet liggen. Renier van Dantzig denkt dat je in een appartement van deze omvang kunt wonen, als je maar slimmer bouwt.’’Je moet kijken of echt alles in huis noodzakelijk is om te hebben. In Nederland willen we in elk huis alles voor onszelf, maar in New York is het bijvoorbeeld heel normaal om samen een wasvoorziening te delen in een kelder van een appartementencomplex.’’

Woningcrisis
Om de wooncrisis het hoofd te bieden, moet volgens hem worden nagedacht over een nieuwe levensstijl en een efficiënter gebruik van de ruimte. ’’Je kan bijvoorbeeld ook denken aan het splitsen van kamers in kleinere ruimtes, waardoor je met meer mensen kan samenwonen”, zegt hij. “En bij gezinswoningen kan je kijken naar een goede speelvoorziening in de buurt in plaats van kleine balkonnetjes die weer ruimte kosten en niets opleveren.’’ Reinier deelde deze uitspraken via het nieuws platform Editie NL.

Oplossing
Peter Boelhouwer, is sinds 2001 hoogleraar Housing Systems aan de TU in Delft. Hij is het ermee eens dat de woningmarkt in Nederland momenteel niet goed functioneert en dat de woningproductie stagneert en de koopprijzen fors zijn gedaald.

Omdat het gezin steeds kleiner wordt, ligt kleiner wonen voor de hand. ‘’Het is echter wel een vrije keuze en veel huishoudens kiezen er ook voor om juist groter te gaan wonen en zelfs een tweede huis aan te schaffen. Maar met name in drukke steden kan het aanbieden van kleine woningen en woningdelen zeker een deel van de oplossing voor de woonproblematiek zijn’’, aldus Peter Boelhouwer.

Bouwen
Peter Boelhouwer is het er wel mee eens dat dit een oplossing kan zijn. Aan Metronieuws vertelt Peter nog een andere oplossing: ”Met het bouwen van nieuwe koopwoningen dring je het woningtekort wel terug. Alleen deze heeft ook weer z’n nadelen want dit heeft een grote impact op de prijsontwikkeling.”

Geen oplossing
Kleiner wonen is geen oplossing vindt Gerard Schoutemaker voorzitter van de huurdersvereniging Oud-West. ‘’Het grootste probleem is dat de huizenmarkt in handen is van investeerders die de prijzen opjagen. Er staan woningen leeg die gekocht zijn als investering’’, vertelt hij. Hij benadrukt dat hij een aantal ruimtes kan aanwijzen die leeg staan en ingericht kunnen worden voor woningen. Bijvoorbeeld kantoren die leeg staan en gebruikt kunnen worden voor huisvesting. De bouw van Tiny houses vindt Gerard ook een mooie oplossing. De burgemeester Luc Winants van Venray zegt dat je daarmee de integratie kan bevorderen.

Conclusie:
Voor het opsplitsen van bestaande woningen: ja, dit kan meer woningen opleveren, maar ik zie nog niet hoe de betaalbaarheid daarmee ten goede komt. Als er tijdens deze woningcrisis woningen worden gebouwd of beschikbaar komen, worden deze tegen de hoogste prijs verhuurd, wat leidt tot verdere prijsstijgingen. In het CBS staat vermeldt: ‘’De huizenprijsindex, waarin de transactieprijzen van zowel nieuwbouw als bestaande koopwoningen worden meegenomen, was in het tweede kwartaal 12,8 procent hoger dan een jaar eerder.’’ We kunnen bevestigen dat de claim: is kleiner wonen de oplossing voor de woningcrisis, deels klopt. Kleiner wonen helpt, want dan kun je er meer maken en dus meer mensen van de wachtlijst helpen, maar het lost nog niet alles op want er zullen bijvoorbeeld nog steeds grotere woningen nodig zijn voor gezinnen.

Bron: CBS

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.