Invloed van corona pandemie op de mentale gezondheid van jongeren

Invloed van corona pandemie op de mentale gezondheid van jongeren

Mental Health America via Pexels

Door de gevolgen van de coronapandemie zijn veel mensen eenzaam geworden en hebben negatieve gevoelens ervaren. Één op de drie jongeren heeft mentale klachten als gevolg hiervan. De jongeren die in de pandemie achttien zijn geworden en daarbij eigenlijk meer vrijheden zouden krijgen, kregen nu juist beperkingen. Er was weinig tot geen mogelijkheid om uit te gaan, feestvakanties te vieren en om te sporten in teamverband. Jongeren ervaren achterstanden op school door online les en het verminderde contact met hun docenten. Jongeren hebben de introductieactiviteiten op het hbo, mbo of universiteit moeten missen doordat dit niet georganiseerd mocht worden. Voor sommige jongeren is het extra lastig om sociaal actief te blijven en om nieuwe vrienden te maken in deze tijd.Als gevolg van de beperkingen en veranderingen in het leven van jongeren kunnen zij negatieve gewoontes ontwikkelen. Deze gewoontes worden ontwikkeld wanneer zij een bepaald gevoel willen onderdrukken of zichzelf constant afleiden van de realiteit. Het kan ook ontstaan uit onzekerheid of somberheid als gevolg van de coronapandemie. Denk hierbij aan roken, blowen, drugsgebruik en drinken.

Mees (18 jaar) is student en hij woont in Den Bosch. Mees heeft geen problemen met nieuwe vrienden maken maar hij ervaart wel een groot gemis aan teamsport, festivals en feesten. Hij mist zijn sociale leven en nieuwe sociale kansen enorm. Hij heeft als gevolg van de maatregelen negatieve gevoelens ervaren en is daardoor gewoontes gaan ontwikkelen die hij liever niet had gehad. In de video vertelt Mees openhartig over zijn ervaring met zijn mentale gezondheid. Psycholoog Dominique Claessens deelt haar kennis over de gevolgen van de coronapandemie op de mentale gezondheid van jongeren. Ook spreekt ze over de gewoontes die ontwikkeld worden en het ontstaan hiervan. Maar hoe kunnen deze negatieve gevolgen opgelost of verminderd worden? Hierover deelt Dominique haar deskundigheid in de videoreportage.

Over de auteur

Bente van den Hurk

Hi, mijn naam is Bente van den Hurk en ik ben startend journalist based in Utrecht! Een creatieve en directe journalist met een passie voor feminisme en mode. Ik onderzoek en bespreek graag onderwerpen waarmee ik de vinger op de zere plek kan leggen. Feminisme, toxic masculinity en gender in cultuur, maatschappij en mode. Deze onderwerpen bespreek ik doormiddel van tekst en beeld om je op elke manier aan te kunnen spreken. Ik heb een achtergrond en ervaring in media vormgeving en mode styling, deze skills pas ik op een creatieve manier toe in mijn journalistiek werk. 
Meer weten over mij of interesse in samen een een productie maken? Bekijk mijn werkervaring en cv op LinkedIn en/of stuur mij een berichtje via LinkedIn of bereik mij via 0622800117!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.