De boosterprik: waarom is het nodig?

De boosterprik: waarom is het nodig?

De boosterprik: waarom is die eigenlijk nodig?

De afgelopen tijd is de GGD weer behoorlijk aan het prikken geweest. Dit komt door de boostervaccinatie. Momenteel zullen de 70-plussers die de prik wilden hem al gehad hebben, en op het moment kunnen mensen geboren in 1961 of eerder ook een afspraak maken voor de extra bescherming. Maar waarom is deze extra prik eigenlijk nodig?

 

Werking vaccin

In de video werd al kort uitgelegd dat de boostervaccinatie nodig is voor een betere bescherming tegen het coronavirus. Maar laten we nog wat dieper in de werking van het vaccin duiken. De coronavaccins zijn in twee categorieën te verdelen: de mRNA-vaccins en de virale vectorvaccins.

Onder de virale vectorvaccins vallen AstraZeneca en Janssen. Virale vectorvaccins zijn bekende vaccinaties die in het verleden bij andere ziektes eerder gebruikt werden. Deze vaccins gebruiken een versie van een mild virus, om zo je lichaamscellen bekend te maken met de genetische code, ook wel instructies genoemd. Met deze ‘instructies’ kan het lichaam een onschadelijk stukje van het coronavirus namaken. Dit wordt een spike-eiwit genoemd.

Het immuunsysteem leert het spike-eiwit te herkennen, waardoor het als je in contact komt met het coronavirus weet hoe het moet handelen en het virus kan doden (Europees vaccinatie-informatieportaal.

De mRNA-vaccins zijn een nieuwere vorm van de vaccins. Hieronder vallen Moderna en BioNTech/Pfizer. Bij deze vaccins wordt er geen gebruik gemaakt van een zwakke versie van het virus. Ze bevatten wel de genetische instructies die het stekelige eiwit van het coronavirus namaken. De genetische instructie is het mRNA. Het stekelige eiwit heeft het coronavirus nodig om binnen te dringen in de cellen. Omdat het immuunsysteem al in contact is gekomen met het eiwit zal het ook beter optreden tegen het virus.

Als je voor een boostervaccin gaat krijg je hoe dan ook een mRNA-vaccin. Zelfs als je eerdere vaccinaties vectorvaccins waren. Dit komt omdat uit onderzoek bleek dat mensen met het mRNA-vaccin een sterkere immuunrespons ontwikkelden dan mensen met vector vaccins (Anke Huckriede).

Wanneer kan je je boostervaccinatie halen?

70-plusser konden dus al een tijdje hun prik halen, en nu kunnen 60-plussers op afspraak ook hun prik halen. De overheid handelt net als bij de eerste vaccinaties op basis van leeftijd. Wat logisch is met de informatie die in de explainervideo verteld werd. De rijksoverheid stelt dat iedereen die een boostervaccinatie wil uiterlijk in de tweede helft van Januari de mogelijkheid aangeboden krijgt. Er zit wel een voorwaarde aan het in aanmerking komen voor de boosterprik. Dit kan pas drie maanden na je laatste vaccinatie of als je besmet bent geweest met het corona-virus.

Hebben jongeren het boostervaccin nodig?

 Niet per se eigenlijk. Jongeren hebben over het algemeen een immuunsysteem dat sterk genoeg is om bescherming te bieden tegen het immuunsysteem. Toch kan extra bescherming nooit kwaad. Wat een belangrijke factor van de overheid is om de boostervaccinatie wel aan iedereen aan te bieden is omdat de boostervaccinatie verspreiding tegen zal gaan. Als het immuunsysteem een boost krijgt is er namelijk minder kans op besmetting. En hoe minder besmettingen er zijn, hoe minder verspreiding er zal zijn.

 Een jaarlijkse boosterprik

Of dit je laatste prik zal zijn is nog niet bekend. Dat komt omdat er nog niet genoeg gegevens zijn om te kunnen zeggen hoe sterk de immuunrespons dit keer zal zijn. Daarnaast kan het zijn dat er door mutaties van het coronavirus nieuwe boosters nodig zijn. Dit zie je bijvoorbeeld bij griepvaccins, waar vaccinaties elk jaar vernieuwd worden.

Omikron-variant

 Een andere reden die weleens genoemd wordt is de nieuwe Omikron-variant van het virus. Deze variant is afkomstig uit Zuid-Afrika, en heeft inmiddels ook zijn intrede in Nederland gemaakt. Waarom deze variant gevaarlijk is, komt door het grote aantal veranderingen dat het van het oorspronkelijke coronavirus heeft. De meeste varianten hebben een of twee veranderingen ten opzichte van het origineel. De Omikron-variant heeft maar maar liefst 32 veranderingen. Waaronder in de eerdergenoemde ‘eiwit-stekeltjes’. Het grote aantal veranderingen kan ervoor zorgen dat de variant nog besmettelijker is of voor verminderde immuniteit.

Overigens worden er geen nieuwe vaccins gemaakt voor de verschillende varianten van het coronavirus omdat de vaccins momenteel nog gewenst werken. Er is zelfs onderzoek gedaan naar een vaccin dat speciaal aangepast was op een mutatie, maar dit bleek evenveel effect te hebben als het oorspronkelijke vaccin.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *