Fan vreest lege ArenA tijdens cruciale Champions League affiche

Fan vreest lege ArenA tijdens cruciale Champions League affiche

Ajax coach Erik ten Hag in een lege Johan Cruijf ArenA tijdens Ajax-BVV Barendrecht

De aankomende tegenstander van Ajax in de Champions League is bekend. Benfica SL gaat het in de volgende ronde van het toernooi opnemen tegen de Amsterdammers. De Portugese topclub uit Lissabon kwam na een opmerkelijke loting uit één van de balletjes van de voetbalbond. De wedstrijden vinden pas plaats in februari en maart, toch zijn er veel fans ongerust over het feit dat zij niet aanwezig mogen zijn in die cruciale wedstrijd voor de Champions League-kwartfinale

Na achttien punten uit zes wedstrijden te hebben gehaald kon men in Amsterdam niet wachten op de loting. Na de krachtmeting in de groepsfase in de Champions League stond er nu een grotere uitdaging te wachten voor Ajax: de 1/8ste finales van het kampioenenbal. Uit de koker kwam Internazionale. De topclub uit Milaan en regerend Italiaans kampioen leek een flinke kluif te worden voor de kampioen van de Eredivisie, totdat de UEFA met een melding kwam. Er werd bezwaar aangetekend tegen de loting omdat er een fout was gemaakt in de loting: Manchester United en Villarreal kwamen uit de koker. Deze twee ploegen speelde in dezelfde poule in de groepsfase en dus konden ze elkaar niet loten.

Na de tweede loting kwam het Portugese Benfica SL uit de koker voor Ajax. Het is niet de eerste keer dat de twee ploegen elkaar loten in het kampioenenbal. In de groepsfase van het memorabele seizoen 2018/19 speelde de Amsterdammers tegen Benfica. Toen werd er thuis gewonnen en sleepte Ajax een gelijkspel binnen in Portugal. Door de huidige coronamaatregelen speelt de regerend kampioen van de Eredivisie alweer enkele weken achter gesloten deuren. Tijdens de Champions League campagne van Ajax lijkt de Johan Cruijf ArenA zichzelf om te toveren in een ware heksenketel, een affiche zonder fans lijkt dus in het nadeel te werken van de Amsterdammers.

De Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond is al sinds het begin van het invoeren van de lockdowns kritisch op het beleid over lege stadions. Volgens de KNVB zijn er nog geen coronabrandhaarden voorgekomen in de stadions en staat het sluiten dan ook voor ‘beleidsarmoede van het Kabinet.’ De voetbalbond zegt intensief te hebben gewerkt aan het veilig maken van de stadions, zo laten ze weten in het onderstaande bericht.

‘’In de stadions zit men op een stoel in de buitenlucht, terwijl bezoekers van sectoren die nu niet of minder worden geraakt door de maatregelen binnen zitten of juist constant door elkaar lopen. We hebben tienduizenden euro’s per locatie geïnvesteerd om alles coronaproof te maken voor de toeschouwers. Er zijn sinds de eerste lockdown weer honderden wedstrijden met publiek gespeeld en geen enkele wedstrijd heeft geleid tot grote coronabesmettingshaarden. Dit bevestigen ook de cijfers van het RIVM en GGD. We hebben volop meegewerkt aan de fieldlabs en daarna de pilots met het coronatestbewijs. Hierdoor hebben we (wetenschappelijke) kennis en ervaring opgedaan die we met andere sectoren konden delen. De controle van het coronatoegangsbewijs verrichten wij al heel lang met zelfs een 100% score en dat verloopt in het betaald voetbal probleemloos.’’

Na de KNVB kon ook Louis van Gaal het niet laten om zijn mening te geven. De bondscoach geeft graag zijn kijk op zaken die spelen in de samenleving en was ook bij het instellen van de lege stadions niet bang om zijn ongezouten mening te geven. ‘’ Ik vind het doodzonde. Het Nederlands elftal kan het volk verbinden, dat heeft het in het verleden gedaan en nu ook. Het voetbal heeft alles gedaan om corona te vermijden en er is niets gebeurd in de stadions. Dat is gecontroleerd en bevestigd door het RIVM. Dus dan getuigt zo’n maatregel niet van gezond verstand. En ja, ik vind het onrechtvaardig.” Zo verklaarde van Gaal tegen de NOS. Toch wilde de bondscoach niet doen alsof voetbal het belangrijkste in de wereld is: ‘’Corona is veel belangrijker dan voetbal, voetbal is slechts bijzaak. Dus het is niet dat we de ogen sluiten. Maar het klopt niet.”

Ondanks alle protesten speelt Ajax zijn wedstrijd voorlopig in een lege ArenA. Voor de Amsterdamse club is het te hopen dat bij het hervatten van de Champions League een kolkend stadion aanwezig is. De heenwedstrijd zal worden gespeeld in Lissabon en dus wordt het beslissende duel afgewerkt in Amsterdam. Bij een positief eindresultaat vervolgt Ajax zijn uitstekende reeks in het kampioenenbal. Tjeerd hoopt dat hij bij beide wedstrijden aanwezig kan zijn.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.