Factcheckexplainer/videoreportage: Jongeren, corona en het mentaalwelbevinden

Factcheckexplainer/videoreportage: Jongeren, corona en het mentaalwelbevinden

Foto: Pixabay

Onderzoek van het Nederlands Jeugdinstituut bevestigd dat jongeren en jongvolwassenen door de coronamaatregelen, meer dan andere leeftijdsgroepen, mentale gezondheidsproblemen  ervaren. Dit kan gaan om eenzaamheid, somberheid of angst. Daarom zijn er extra middelen vrijgemaakt door gemeenten om jongeren in coronatijd meer perspectief te bieden. Is het logisch dat mentale problemen toenemen tijdens een coronapandemie?

Het coronavirus is er voorlopig nog wel even geeft team 050 van zorg en onderwijs aan. Er zijn daarom tips voor jongeren en jongvolwassenen die moeite hebben met de pandemie. “Je bent meer thuis dan voorheen. We snappen dat dit ook veel van jou vraagt. Hoe ga je om met de nieuwe thuissituatie die is ontstaan?” Er zijn heel wat activiteiten die kunnen helpen om met deze situatie om te gaan. Puzzelen, cake bakken, huis opnieuw inrichten of een eigen bedrijf starten zijn enkele voorbeelden daarvan.

Mentale problemen logisch in een coronapandemie?

Psycholoog Liset Schuitert vindt het logisch in de zin van dat je nu getest wordt met de coronasituatie. “Je wordt letterlijk getest hoe weerbaar je bent of hoe je met situaties omgaat,” aldus Schuitert. Ook deskundige Anita Kraak ziet wel een logica in mentale problemen en de coronapandemie. “Mensen met angst, dwang of een fobie zijn vaak niet in staat om te werken als vrijwilliger wanneer alles, zoals nu, weer stilvalt voor hen vanwege de maatregelen.

Over de auteur

Inge Herweijer

Welkom op mijn naam is Inge Herweijer en ik ben 24 jaar oud. Ik studeer Journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht. Op deze website ziet u al mijn creaties op het gebied van video, audio en meer! Wilt u een bericht achterlaten? Dat kan via 'reacties'.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *