Streep door fysieke nachtmis: “Je mist toch een stuk gezelligheid en connectie met de gemeenschap”

Streep door fysieke nachtmis: “Je mist toch een stuk gezelligheid en connectie met de gemeenschap”

Bron: Pixabay

Voor het tweede jaar op rij, vinden er door een algehele corona lockdown, geen fysieke nachtmissen plaats in de kerken op kerstavond, maar worden deze voornamelijk online georganiseerd. Onder andere De Nederlandse Bisschoppenconferentie (RKK) en De Protestante Kerk in Nederland (PKN), voelden zich vanwege de aanhoudende coronapandemie, en in het bijzonder de zorgen rondom de snelle opmars van de omnicronvariant, genoodzaakt de geldende restricties, rondom de kerstviering te intensiveren.

Bron: Pixabay

“Je mist toch een stuk gezelligheid en connectie met de gemeenschap”

Op kerstavond, 24 december, wordt traditiegetrouw de geboorte van Jezus Christus gevierd. Normaliter de drukst bezochte kerkdienst van het jaar. Maar dat geldt helaas niet voor aanstaande viering. Deze kan net als vorig jaar niet in grote getale worden bezocht. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de vieringen op Eerste en Tweede Kerstdag. Petra Rebel, is secretariaat medewerker van de Rooms-Katholieke Thomaskerk in Huizen en vertelt over hoe zij de versoberingen ervaart: “We vinden het natuurlijk met zijn allen vreselijk jammer, want vorig jaar ging het ook al niet door. En je mist wel een stuk gezelligheid en connectie met de gemeenschap.”

Geen grote bijeenkomsten, maar online diensten

Ondanks dat in Artikel 6 van de Nederlandse grondwet is vastgesteld dat eenieder in ons land het recht heeft zijn of haar geloof te belijden, worden de mogelijkheden daartoe nu wel weer verder ingeperkt. De overheid roept kerken op rekening te houden met de ernst van de situatie waarin wij ons momenteel bevinden. Vervolgens gaf De Nederlandse bisschoppenconferentie (RKK), zowel gelijktijdig met de invoering van de algehele corona-lockdown gehoor aan die dringende oproep. Daarmee wordt de noodzaak van een versoberde viering door het bestuur onderschreven. Vrijwel alle Kerken namen dat standpunt over en organiseren online bijeenkomsten om een massale toeloop van kerkgangers te voorkomen. De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) deed een eenzelfde omroep aan de volgelingen. Sommige streng-christelijke kerken zijn van plan het dringende advies te negeren en ook na 17:00 uur kerkdiensten te houden. Individuele kerken kunnen van het standpunt afwijken. Tijdens eerdere corona-lockdowns werd veel kritiek geuit met name op sommige in de Bijbelbelt gelegen kerken.

Maximaal vijftig genodigden in de kerk

Begin deze maand werden de maatregelen al aangescherpt. Want toen kondigde De Rooms-Katholieke Kerk in Nederland, namelijk al aan om alle fysieke publieksvieringen na 17:00 uur  te schappen. Maar daarbij komt nu dus nog bij dat bij vieringen ’s middags nog maximaal vijftig kerkgangers fysiek aanwezig mogen zijn. Eerder was er nog geen bezoekerslimiet ingesteld. Ook bij de Thomaskerk geven ze gehoor aan die dringende oproep. Wie voor 17:00 uur toch fysiek aanwezig wil zijn, dient vooraf te reserveren.  “We hebben de familieviering die normaal om 7 uur begint, eerder gezet naar half 4. Die is dan om half 5 afgelopen.” Ook op Eerste en Tweede Kerstdag vinden er diverse activiteiten plaats in de kerk. Op Zaterdag 25 december om 09:30 uur, vindt de 1e kerstdag eucharistieviering plaats en op Tweede Kerstdag de 2e eucharistieviering, op hetzelfde tijdstip in de Thomaskerk.

“Voor de pastoor is het moeilijk, als je geen fysieke respons hebt”

Petra heeft helaas wel wat mensen teleur moeten stellen, want de familieviering zit al volgeboekt. Maar waarom komen juist op Kerstavond zo veel mensen naar de kerk? “Voor de Rooms-Katholieken is kerst een van de belangrijkste vieringen in het jaar, vult ze aan. Maar de gezondheid van de parochianen staat voorop.” Wel vindt er net als vorig jaar een online nachtmis plaats, maar dat is natuurlijk niet ideaal. “Voor de pastoor is het moeilijker om een viering te doen, als je geen fysieke respons hebt.” Ook is het koor gereduceerd van 20 naar 4 personen. “Het is een heel goed koor, dus dat geeft toch nog heel veel sfeer.”

Strenge coronamaatregelen in de kerk

Daarbij worden de geldende basisregels, zoals het houden van anderhalve meter afstand van elkaar, in acht genomen. Petra vertelt dat de bezoekers wordt verzocht twee vrije stoelen tussen een ieder vrij te houden, om een veilige afstand te kunnen garanderen. Dat wordt de bezoekers duidelijk vermeld. “Er hangen allerlei kaartjes om de stoelen, zodat men weet waar je mag zitten.” Daarnaast lopen er twee vrijwilligers rond om te kijken of dat ook goed gaat. Naast de afstandsregel moeten bezoekers een mondkapje dragen. Voor de diensten buiten de kerstviering geldt een maximum van 100 genodigden.

Online te bekijken

De Online nachtmis in de Thomaskerk is van 21:00 uur tot 22:00 uur live te bekijken via www.Kerkdienstgemist.nl De eucharistievieringen op Eerste en Tweede Kerstdag en de Oudjaarsviering zijn natuurlijk ook via deze livestream te raadplegen. Laten we hopen dat we weer snel van corona afkomen en gezellig samen kunnen zijn met kerst.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *