Oproep aan de kleine ondernemer: ‘’Onderneem actie!’’

Oproep aan de kleine ondernemer: ‘’Onderneem actie!’’

Foto gemaakt door: Joes Wubbenhorst

Nederland is op zondag 19 december 2021 in haar derde lockdown gegaan. Dat betekent thuiswerken, niet meer naar de bioscoop en alle horecagelegenheden dicht. Na een zwaar jaar in 2020 is het de vraag of de horeca deze klap kan incasseren. Vele ondernemers vinden dit de druppel die de emmer laat overlopen, want het toekomstperspectief van hun branche heeft er zelden zo grim uitgezien.

Geen rendement tijdens feestdagen

Nederland zit ten minste tot 14 januari 2022 in een lockdown. Voor de horeca een erg pijnlijke klap. De grootste inkomensmaand is gelijk van de tafel geveegd, want men viert nu kerst en oud en nieuw thuis in plaats van bij de plaatselijke bistro. Voor velen was de aankondiging van een nieuwe lockdown een verrassing, waardoor veel restaurants nu met een overschot van voedsel zitten. Het demissionaire kabinet heeft wel besloten dat de restaurants nog mogen bezorgen, maar of dat de problemen gaan oplossen is nog maar de vraag.

Uitstroom

De horeca kampt verder ook nog met personeelsproblemen. Door het geschommel met openingstijden door de lockdown maken veel werknemers de keuze om niet meer in de horeca te investeren. Velen kiezen nu een andere baan, zoals bezorgen voor Picnic of helpen bij de GGD. Op dit moment is dat nog geen probleem, maar als alles weer opengaat kan dit zorgen voor grote problemen. Minder personeel tijdens grote drukte kan zorgen voor lange werkdagen voor de ondernemers, die al uit een zware periode komen. Voor velen is vooral de onduidelijkheid een groot probleem, zo stelt ook Zelfstandig kok Yari Wubbenhorst: ‘’Het feit dat alles zo onzeker is, en dat ik mij nergens aan kan vasthouden geeft mij vooral erg veel zorgen. Ik heb dan nu een tijdje veel gewerkt en kan het financieel nog wel volhouden, maar het feit dat alles weer dichtgegooid wordt na alle loze beloftes vind ik oprecht onacceptabel, ik kan mij totaal niet vinden in dit beleid.’’

René Pluijm

Iemand die zich ook actief tegen het coronabeleid heeft uitgesproken is televisie kok en horecaondernemer René Pluijm. Pluijm zijn winkel in de Halkade in IJmuiden is tijdens de tweede lockdown ook niet dicht geweest, omdat de ondernemer zelf had besloten dat zijn winkel een ‘’essentiële winkel’’ is: ‘Ik moest mijn hoofd boven water houden in die tijd. Ik kon niet dicht, want anders verdiende ik helemaal niets meer. Het feit dat de supermarkten open mochten blijven en mijn winkel dicht moest maakte mij zo kwaad dat ik mijzelf niet aan de regels heb gehouden.’’ Dit heeft ook voor René veel moeilijkheden met zich mee gebracht, toen hij in april werd aangehouden omdat hij zich verzette tegen het sluiten van zijn winkel: ‘’Ik liet dat niet zomaar gebeuren.’’ Pluijm was echter wel door de gemeente vaker gewaarschuwd dat er te veel mensen in de winkel tegelijk waren en dat er lak was aan de mondkapjesplicht: ‘’Ik wilde de mensen niet dwingen. Ik ben geen beveiliging maar een ondernemer.’’

De stekker eruit

Eind november maakte Pluijm daardoor ook bekend om zijn winkel in de Halkade te sluiten. Na vier jaar vertrekt de televisie kok uit IJmuiden: ‘’Ik blijf wel tot het eind van het jaar open, maar daarna is het tijd voor een nieuw avontuur.’’ Pluijm is niet de enige onderneming die dit jaar heeft bepaald om zijn winkel te sluiten. Uit een tabel van het CBS blijkt dat vele andere bedrijven in november hebben besloten hun faillissement aan te vragen.

Toekomst van de horeca

Door corona ziet de toekomst er nu erg somber uit voor de horecabranche. Geen vasthoudendheid, geen duidelijke afspraken en de uitstroom van werknemers zorgt voor een dieptepunt waar de ondernemers niet zomaar uitkomen. Maar zijn er nog wel lichtpuntjes aan de andere kant van de rivier? Redacteur Joes van Livenews4you gaat hierover in gesprek met René Pluijm, over zijn eigen ervaringen en de trends in de horeca die de toekomst van de aankomende jaren kunnen bepalen. Dit op de laatste dag van zijn winkel in de Halkade in IJmuiden.

In de podcast gaat uit Pluijm veel kritiek op het coronabeleid. Het is belangrijk om te weten dat René geen virusontkenner is en ook niet ontkent dat er een maatschappelijk probleem speelt.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *