Jip van Es: “Niet op reis kunnen, geeft mij een benauwd gevoel.”

Jip van Es: “Niet op reis kunnen, geeft mij een benauwd gevoel.”

Sydney, Australie

Sterre Rekers 22 december 2021, 

Het land Downunder: Australië. Ontzettend populair onder backpackers van over de hele wereld. Veel reizigers vragen een Working Holiday visum aan. Met dit visum is het  toegestaan om te werken en geld te verdienen. Voor jongeren tussen de 18 en 35 jaar is het toegestaan zo’n werk visum aan te vragen en kunnen hiermee een jaar lang in Australië verblijven. Hier heeft iedereen maar één keer recht op. Door 88 dagen “farmwork” te verrichten, hebben reizigers uiteindelijk recht op een tweedejaars werkvisum. Waardoor er nogmaals een jaar in Australië verbleven kan worden op een Working Holiday visum. 

Al 2,5 jaar op reis
Jip van Es vertrok in februari 2019 en is nu, 2,5 jaar later nog steeds in Australië. Ze begon haar reis in Sydney waar ze stage liep bij hostel Mad Mockey. Daarna kocht ze een busje waarmee ze de rest van Australië wilde ontdekken. “Maar toen brak de coronacrisis uit” vertelt ze “Ik ben toen in Cairns blijven hangen, in het noorden van Australië”. Door deze omstandigheden raakte ze haar baantje kwijt en is ze uiteindelijk toch vertrokken, op haar reis door Australië. Ondertussen heeft ze in haar eentje Tasmanië ontdekt en verblijft ze momenteel bij een gastgezin waar ze helpt op de boerderij.
Jip gaat proberen een Covid visum aan te vragen. Volgens haar is dit visum voor mensen die door het virus niet terug kunnen keren naar hun eigen land. Daarnaast is er een groot tekort aan arbeidskrachten in de sectoren als landbouw en horeca. Normaal gesproken verrichten backpackers een groot deel van deze werkzaamheden. Maar door de huidige coronacrisis zijn er een stukminder reizigers dan normaal.

Wel willen, niet kunnen
Voor de mensen die juist graag op reis willen maar dat nu niet kan, is het ook lastig. Marica Brinksma heeft al veel van de wereld gezien. Zo heeft ze door Zuid-Amerika gereisd en heeft ze voor een lange tijde in Australië gezeten. Marica was net aangekomen in India toen het virus in de rest wereld uitbrak. Ze besloot terug te keren naar Nederland en te beginnen aan de pabo-opleiding. Dit doet ze verkort, “ik ga nu in twee jaar mijn studie proberen af te ronden, zodat ik daarna weer op reis kan” vertelt Marica. Het geeft haar echter ook weer rust. “Nu ik niet weg kan, kan ik mij goed focussen op mijn studie” aldus Marica.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.