Factcheck: Hoe slecht is de zonnebank nou echt?

Factcheck: Hoe slecht is de zonnebank nou echt?

Bron: Pexels

Voor veel Nederlanders is de zonnebank de ideale oplossing om ook in de wintertijd een bruin kleurtje te krijgen. Maar volgens veel dermatologen is de zonnebank helemaal niet zo ideaal, en zelfs erg slecht voor de gezondheid. Dermatoloog Tanja Vogel van het Medisch Spectrum Twente zei hierover: “Eén keer naar de zonnebank is qua stralingsintensiteit vergelijkbaar met één dag ‘bakken op het strand’ zonder bescherming.”[1] Is de zonnebank dan echt zó slecht?

Volgens Marlies Wakkee, dermatoloog bij het Erasmus MC, is het moeilijk te zeggen of deze vergelijking van Vogel wel klopt: “Je houdt rekening met de UV-index als je dit soort vergelijkingen maakt,” vertelt ze. De UV-index geeft aan hoeveel ultraviolette straling in het zonlicht zit dat de aarde bereikt. En die straling is slecht voor de gezondheid en kan bijvoorbeeld huidkanker veroorzaken.

Op dit moment is de UV-index in Nederland rond de 1, maar op warme dagen in het voorjaar kan dat oplopen tot een UV-index van 7 en heel soms zelfs 8. In een zonnebank ligt die sterkte nog een stuk hoger: “De UV-sterkte die in een zonnebank zit, ligt ergens rond de 12. Dus dat is enorm geconcentreerde, sterke UV-straling,” vertelt Wakkee.

Volgens Wakkee vind je dat soort straling alleen maar terug aan de Middellandse zee. “Als je met zulke straling in de zon gaat zitten, kun je met een licht huidtype al binnen 10 minuten verbranden, “ vertelt ze, “bovendien ga je rond de Middellandse zee niet onbeschermd, midden op de dag vol in de zon zitten.”

Toch denkt Wakkee niet dat dit helemaal hetzelfde is als een bezoekje aan de zonnebank: “Of het nou echt vergelijkbaar is met een hele dag onbeschermd zonnen, dat denk ik niet. Maar ik denk wel dat je in de buurt komt met die hele hoge, heftige UV-straling.” Zo brengt de zonnebank bijvoorbeeld wel dezelfde gevaren met zich mee, als wanneer je in de felle zon gaat zitten.

“Op de lange termijn is er een verhoogd risico op huidkanker,” vertelt Wakkee, “het is lastig om er harde getallen op te plakken, maar het vergroot je risico om een meest agressieve vorm van huidkanker te krijgen, namelijk het melanoom, met 20 procent.” Volgens Wakkee wordt dit risico zelfs met 60 procent vergroot als je al sinds jonge leeftijd gebruik maakt van de zonnebank.

Ondanks de gevaren, denkt Wakkee niet dat we de zonnebanken helemaal moeten verbieden, omdat we toch een vrij land blijven. Maar de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie heeft zich bijvoorbeeld wel al uitgesproken tegen zonnebanken in sportscholen: “Mensen denken dan: ‘ik ga gezond sporten, en dan ga ik ook nog even voor mijn gezondheid onder de zonnebank’ en eigenlijk gaat dat niet samen,” vertelt Wakkee.

Wel vindt ze het belangrijk dat mensen goed geïnformeerd worden over de gevaren die een zonnebank met zich mee brengt: “Ik vind het kwalijk als mensen achteraf zeggen: ‘ik heb een goede intake gehad bij een zonnestudio en ik kan nu veilig onder de zonnebank’ want zo is het natuurlijk niet’. Wat haar betreft zou er dan ook meer gewaarschuwd kunnen worden voor de risico’s door bijvoorbeeld foto’s van iemand met huidkanker te laten zien zoals dat ook met longkanker op sigarettenpakjes gebeurt.

Terugkomend op de uitspraak van dermatoloog Tanja Vogel, kunnen we wel stellen dat de zonnebank inderdaad heel slecht is voor de gezondheid, maar of deze specifieke vergelijking klopt is lastig te zeggen. Dermatoloog Wakkee denkt niet dat een bezoekje aan de zonnebank helemaal vergelijkbaar is aan een hele dag zonnen op het strand zonder bescherming. De twee dermatologen delen in ieder geval wel de mening dat we zo min mogelijk onder de zonnebank zouden moeten liggen.

[1] https://www.persberichten.nl/home/detail/1db781ed-55bc-4728-b4d4-36337df0e62a/title/effect-van-zonnebanken-wordt-onderschat

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.