Reizen in een pandemie. Is dit nu wel zo slim?

Reizen in een pandemie. Is dit nu wel zo slim?

Bron: Pixabay

Het cancelen van een trip, het negatief testen, het hebben van een boosterprik of dubbele vaccinatie die niet ouder is dan negen maanden, een nieuwe coronavariant, het zijn allemaal belemmerende omstandigheden waar je anno 2021 aan moet denken tijdens het reizen.

Europa

Een gemeenschappelijke aanpak vanuit de EU-landen voor het reizen vanuit niet EU-landen naar de Europese Unie wordt gehanteerd. Iedereen die volledig is ingeënt met een goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau of door de Wereldgezondheidsorganisatie vaccin mag de EU in. (EU)

Het reizen tussen Europese landen wordt gehandhaafd door de initiatieven van de Europese Commissie. Zij proberen ervoor te zorgen dat het opzoeken van familie of vrienden, het door laten gaan van zakenreizen, het vervoeren van goederen en diensten en het vrije verkeer zo veilig mogelijk kan verlopen. Door initiatieven zoals apps met recente informatie over reizen en de situaties in Europese landen, een Europees coronacertificaat en apps voor contactopsporing. (EU)

Wintersport in zwaar weer voor Nederlanders

Een 2G-regel in de horeca en skigebieden, een mondkapje bij de skiliften en een negatieve PCR-test bij het inreizen. Het blijkt niet genoeg volgens de Oostenrijkse regering. Zij nemen het heft in eigen handen en zetten verschillende landen op de virusvariantenlijst. Landen zoals Denemarken, Noorwegen, Groot-Brittannië en Nederland worden op de lijst gezet. Dit betekent dat deze landen een hoog risicogebied vormen en verplicht in quarantaine moeten bij aankomst. Die verkort kan worden tot vijf dagen, door een negatieve PCR-test.

Het Alpenland ziet het seizoen aan zich voorbijgaan. De wintersporters die op wintersport willen zullen niet snel tien dagen in quarantaine gaan zitten. Dit betekent een klap in het gezicht voor de toeristenbranche voor zowel Nederland als Oostenrijk. ‘Ook voor ons als leraren is dit best een dingetje. Wij moeten nu hals over kop eerder naar Oostenrijk vertrekken omdat we anders het land niet binnenkomen. De onwetendheid is groot bij ons. We weten niet of wij wel werk hebben daar’, reageert Emilia Bouwman verschoten van de stress.

Skileraren Nina van Wijnen en Yanika Einholz zijn vannacht vertrokken naar de witte bergen van Oostenrijk. Zij brengen verslag uit over de reis. ‘We moesten eerder vertrekken wegens de nieuwe maatregelen. Omdat we bang waren dat het morgen heel druk zou worden op de weg, aangezien morgen de laatste dag is dat je zonder quarantaine plicht het land in kan, besloten we gisteravond om acht uur te vertrekken’, vertelt Nina.

De reis verliep volgens de meiden rustig, ze konden goed doorrijden. ‘We zijn nergens gecontroleerd. Niet bij de grens van Duitsland, maar ook niet bij de Oostenrijkse grens. En daar hadden we juist wel verwacht’, zegt Nina. De jonge meiden zijn na een trip van tien uur aangekomen. ‘We hebben bewust ons gele boekje meegenomen, in de hoop dat wij hier in Oostenrijk de boosterprik kunnen krijgen’, vult Yanika aan.

Cancelen

Het cancelen van een reis in de pandemie gaat niet zonder slag of stoot. Er zijn bepaalde dingen waar rekening mee moet worden gehouden. Zo worden niet alle annuleringen verzekerd. Dit verschilt per vakantieadres, maatschappij en annuleringsverzekering. Wat betreft het cancelen van een vakantie in het binnenland is het advies van www.rijksoverheid.nl om in overleg te gaan met de verhuurder en tot een gezamenlijke oplossing te komen.

Vliegen

Naast elkaar in het vliegtuig, maar horeca gesloten. Het is lastig te bevatten voor velen. Toch is er een verklaring voor het feit dat de vliegtuigen nog gebruikt worden. De Nederlandse Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) in Amsterdam heeft verschillende onderzoeken gedaan met verschillende vliegtuigtypes naar de kans op besmetting in het vliegtuig. Uit deze onderzoeken blijkt dat het risico om aan boord besmet te raken significant kleiner dan in een soortgelijke ruimte aan de grond.

Tijdens de meting werd een ‘normale vlucht’ nagebootst met verwarmde poppen. In het midden van de rijen zat een ‘besmettelijke passagier’ die kunstmatig speeksel uitstootte, dit zonder echte virusdeeltjes. Vervolgens werd met sensoren in de cabine en op poppen getest hoe de verspreiding eruitzag.

Volgens het NLR is de kleine kans op besmetting te danken aan de Hepa-zuiveringsfilters die worden gebruikt in het luchtcirculatiesysteem. Deze systemen worden ook in operatiekamers gebruikt. Door het preventief dragen van mondmaskers wordt de kans nog kleiner.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *