Vorkje: Vliegen tijdens de coronapandemie

Vorkje: Vliegen tijdens de coronapandemie

Foto: Pixabay

HEERENVEEN – De vliegtuigen zijn nog steeds in de lucht. Echter komen ze ook daar niet onder het coronavirus en de bijbehorende maatregelen uit. De nieuwe variant Omikron grijpt wil en wetens razendsnel om zich heen. Hoe gaat het er als purser momenteel aan toe in het buitenland en het vliegtuig?

In Nederland en met Europa zijn richtlijnen opgesteld waaraan iedereen zich moet houden. Voor purser Linsey Nijdeken bij de KLM gelden er andere regels dan voor de passagiers aan boord die naar een bepaald land gaan. “Wij hoeven in een land niet in quarantaine, dus het is niet zo dat als wij aankomen op bestemming dat je ergens dan verplicht iets moet. Als reiziger geldt dit wel.” Echter kan er wel een hotelquarantaine worden opgelegd door een bepaald land. Dat is er om ervoor te zorgen dat het beperken van het contact met de lokale bevolking in stand wordt gehouden. “Dit geldt bijvoorbeeld voor Bangkok of Singapore. Daar mogen we ook geen rondje om het hotel heenlopen.” Het is voorlopig nog wel mogelijk om naar alle landen af te reizen, daar staat geen verbod op. Als de restricties maar in acht worden genomen. Er zit volgens Linsey wel een duidelijk verschil tussen de eerste en de nu laatste lockdown. “Hij is wel anders in de zin van, toen was alles nieuw en wisten we ook niet hoe het coronavirus in het vliegtuig zou kunnen verspreiden,” aldus Linsey.

Betekenis vliegen

Ook kan het iets doen met het gevoel van veiligheid. “Hoe veilig is het om als purser naast een passagier te staan, terwijl je overal zoveel mogelijk afstand moet houden.” Er bestaan wel coronamaatregelen in het vliegtuig zoals: luchtfiltering, mondmaskers dragen en het contact met de passagier is vrij kort. In het begin ervaarde Linsey het contact met medepassagiers als niet zo fijn en wilde ze daar ook liever geen contact mee hebben. Inmiddels is ze daarop teruggekomen en vindt ze de situatie in het vliegtuig prima. Dat komt mede door de mondkapjesplicht. Ze mocht tijdens haar werk als purser in het begin van de pandemie niet opstaan en contact hebben met passagiers. “Bij een vlucht van 12 uur lang is dat wel pittig en dat is nu gelukkig wel veranderd.” Tijdens de Kerstperiode verwacht Linsey ook veel drukte op Schiphol. “Ik denk dat in Europa weer volop wordt gevlogen en dat mensen ook behoefte hebben om met Kerst hun geliefde op te zoeken, dus het zal drukker zijn in de kerstvakantie.”

Vliegen tijdens Kerstvakantie

Schiphol verwacht drukte tijdens de kerstvakantie. Daarom stellen ze een aantal tips  beschikbaar om te zorgen voor een goede voorbereiding voordat een passagier op Schiphol aankomt. “Check alvast hoe druk het is bij de vertrek- en aankomsthallen, download de app van Schiphol, neem gezondheidsverklaringen mee en informeer of testen nodig is.” Vorig jaar was er rond deze periode ook een lockdown in Nederland en werd er volop gediscussieerd of er een vliegverbod ingevoerd moest worden. Nu horen we daar niet veel meer over, ook niet van het kabinet. Vorig jaar werd er anders gekeken naar de situatie. “Om het noodzakelijke verkeer letterlijk in de lucht te kunnen houden, accepteert het kabinet dat er ook pretvliegers in de toestellen stappen,” aldus Rutte. Daarnaast gaf hij aan dat vliegen om op wintersport te kunnen gaan of andere redenen dan vanwege familieomstandigheden te vliegen ‘asociaal’ en ‘onbeschaamd’.

Over de auteur

Inge Herweijer

Welkom op mijn naam is Inge Herweijer en ik ben 24 jaar oud. Ik studeer Journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht. Op deze website ziet u al mijn creaties op het gebied van video, audio en meer! Wilt u een bericht achterlaten? Dat kan via 'reacties'.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *