40 minuten lang vastzitten op de bodem van de Noordzee: het verhaal van Chris

40 minuten lang vastzitten op de bodem van de Noordzee: het verhaal van Chris

In 2012 bedroog professioneel duiker Chris Lemons de dood, door meer dan dertig minuten onderwater in leven te blijven. Door een catastrofale computerfout dreef het schip waaraan hij verbonden zat door middel van een ‘diving-bell’ weg. Hierdoor werd zijn zuurstoftoevoer afgesneden. Op bijna honderd meter diepte onder de oppervlakte lag hij.

Maar, dankzij de bovenmenselijke inspanningen van zijn collega’s om hem te redden – en het feit dat zijn lichaam het 35 minuten lang volhield, kan hij zijn duikberoep hervatten. Zijn buitengewone en bovendien waargebeurde verhaal is verfilmd in de Netflix-documentaire ‘Last Breath’. Nog nooit eerder is er een soortgelijk duikongeluk gebeurd.

De in Edinburgh geboren Chris is een saturatieduiker. Dit is een gespecialiseerde vorm van duiken, die het risico van decompressieziekte of caissonziekte vermindert door het gebruik van een mengsel van zuurstof en helium. Op het moment van het ongeval was Chris werkzaam op een schip genaamd de ‘Bibby Topaz’. Hij was bezig om een constructie van een booreiland te repareren toen het dus goed misging.

Wij spraken Chris Lemons, door middel van een afstandsverbinding en vroegen hem onder andere wat zijn eerste gedachten waren, toen het voorval zich afdeed. Klik hieronder om naar het audiofragment te luisteren!

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.