Waarom de Taiwanese bevolking nuchter blijft onder het conflict tussen China en Taiwan

Waarom de Taiwanese bevolking nuchter blijft onder het conflict tussen China en Taiwan

Taipei, de hoofdstad van Taiwan Foto: Pixabay

Hoewel er dagelijkse cyberaanvallen zijn, en er regelmatig militaire vliegtuigen over vliegen, gaat het normale leven van de inwoners van Taiwan gewoon door. China heeft al jaren de wens om zich weer te herenigen met het eiland aan de oostkust, tot dusver zonder resultaat. En sinds Xi Jinping president is van de volksrepubliek China lijkt deze wens alleen maar sterker te worden. Terwijl landen wereldwijd hun hart vasthouden, blijft de gemiddelde Taiwanees bijzonder cool.

 

Zo ook Ben, een 44-jarige Taiwanees waarmee verslaggever Twan Verloop uitgebreid sprak over het conflict tussen China en Taiwan. Maar voor zijn mening over het conflict behandeld wordt, een snelle terugblik op het verleden van Taiwan, en hoe het conflict tot stand kwam.

Taiwan na de Tweede Wereldoorlog

Over de geschiedenis van China is veel te schrijven, maar hier beginnen we net na de Tweede Wereldoorlog. Op dat moment waren er twee grote politieke groeperingen in China: de nationalisten en de communisten. De nationalistische partij Kwomintang was na de val van het Chinese keizerrijk in 1911 lang de grotere partij in China. Maar door veel onvrede in het land groeide de communistische partij op. Het conflict tussen de partijen over wie er aan de macht moest komen resulteerde in een burgeroorlog. De communistische partij bleek uiteindelijk te groot te worden onder leider Mao Zedong, en de Kwomintang moest onder leiding van Chiang Kai-shek vluchten naar een gebied dat niet door de communisten bezet was.

Aan de oostkust van China lag het eiland Taiwan, dat al sinds 1683 geannexeerd was door China. Het eiland was niet bezet door communisten, dus de Kwomintang zocht hier haar verblijf. Met de instelling ooit terug te keren naar het vaste land om de communisten te verslaan. Dit is er echter nooit van gekomen omdat de communisten alleen maar sterker werden onder leider Mao Zedong. In 1950 kalmeerde het vuur tussen het Chinese vasteland en Republiek China (andere benaming voor Taiwan).

Een eigen identiteit

Waar China meer voortborduurde op het communisme, richtte Taiwan zich op het westen. De vrijheid en leefomstandigheden van Taiwan werden daarmee een stuk beter dan in China. Lang was het nationalistische Kwomintang aan de macht in Taiwan, maar vanaf 2000 werd het democratische liberale DPP steeds groter. Dit is dan ook de partij die momenteel aan de macht is (tot ongenoegen van China). De verschillen tussen China en Taiwan zijn groot, en de landen hebben beiden een eigen identiteit ontwikkeld. Het probleem is dat volksrepubliek China nog steeds vindt dat Taiwan een provincie is van China.

China staat andere landen niet toe om betrekkingen te houden met zowel de volksrepubliek China als de republiek China. Dit zorgt ervoor dat bijna geen enkel ander land de regering van Taiwan als de enige legitieme regering van het eiland beschouwt. Er zijn slechts 15 landen die dat wel doen, en dit zijn geen grote landen. Wel onderhouden veel van de andere landen economische relaties met Taiwan in de vorm van gezantschappen.

Dit is een van de redenen waarom het lijkt alsof Taiwan er alleen voor staat. Wereldwijd zijn landen bang voor de consequenties die het meebrengt om tegen China in te gaan. Zo durven landen geen wapens te leveren aan Taiwan, wat ervoor gezorgd heeft dat het land zelf veel ontwikkelt. Zo kocht de Taiwanese regering vroeger duikboten van Nederland, maar ook Nederland wilde deze niet meer aan Taiwan leveren. Hierop besloten ze zelf duikboten te ontwikkelen.

De confrontatie

Maar als volksrepubliek China zo graag weer controle wil hebben over Taiwan, waar wachten ze nog op? Het is niet dat China pas sinds een paar jaar weer controle wil over het eiland. Dit is al jaren het geval. Maar sinds Xi Jinping aan de macht is, is de dreiging in ieder geval een stuk groter geworden. Volgens experts draait het om timing. In 2022 zal China vanwege de politieke agenda nog niet in actie komen. Zo worden in dat jaar de olympische winterspelen gehouden. 2024 zou een jaar kunnen zijn waarin China in actie komt. In dit jaar vinden er nieuwe verkiezingen plaats in Taiwan, en het zou kunnen dat de Chinese regering een nieuwe president die ook geen ‘unification’ met China wil de druppel zou kunnen zijn. Ook zijn in 2024 de Amerikaanse verkiezingen, en dit zou een moment zijn waarop de Verenigde Staten voor minder problemen kan zorgen tijdens een eventuele overname.

Beluister hieronder hoe de Taiwanese Ben over het conflict denkt

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *