Sektes in Nederland: bestaan ze nog?

Sektes in Nederland: bestaan ze nog?

In de Duitse plaats Kleef wordt vandaag het proces voortgezet tegen een 58-jarige Nederlander. Door de Duitse politie en media wordt de man beschouwd als sekteleider. De arrestatie zelf vond plaats op 21 oktober, net over de Duitse grens bij Nijmegen.

Hij wordt door de Duitse justitie ervan verdacht een vrouw veertien jaar lang stelselmatig te hebben misbruikt. Het misbruik zou begonnen zijn toen zij nog een kind was. Ook wordt hij beschuldigd van vrijheidsberoving van de nu 25-jarige vrouw. De man hangt mogelijk een levenslange gevangenisstraf boven het hoofd.
Voor het proces zijn tien zittingsdagen uitgetrokken. In een later stadium zal het slachtoffer worden opgeroepen als getuige.

Hoe zit het eigenlijk met sektes in Nederland? Wanneer is iets eigenlijk een sekte? Aan wat voor kenmerken kan je een sekte herkennen? In dit artikel duikt verslaggever Sonny in de mystieke wereld van de sektarische bewegingen.

“In Nederland zijn er op dit moment voornamelijk hele kleine groeperingen. Ze blijven vooral onder de radar. Het is vaak puur toeval, zoals met de jongen van Ruinerwold die hulp vroeg in het café, dat zulke sektes ontdekt worden”, vertelt Anna Jooss, ervaringsdeskundige en maatschappelijk begeleider sekteslachtoffers. Vanuit haar werk vertelt ze dat ze opvallend genoeg vaak jonge mensen helpt, vooral studenten. “Die waren op zoek naar een soort samenhorigheid. Ze zijn vaak eenzaam en voelen zich geïsoleerd. Ze vinden dan gelijkgestemden in een groep.”

De problematiek die zij het meeste meemaakt bij haar clienten is PTSS, Post Traumatisch Stress Syndroom. In de periode 2017-2019 stonden er gemiddeld naar schatting 130.000 mensen per jaar bij de huisarts geregistreerd met posttraumatische stressstoornis (PTSS), volgens Volksgezondheid en Info.

De technieken die sektes gebruiken om mensen onder de duim te houden zijn voornamelijk indoctrinatie en isolatietechnieken, vertelt Jooss. “Ook groepsdruk leeft erg in de sektes. Als je niet loyaal bent word je genegeerd. Dat kan dan wel weken duren.” Door dit isolement ga je twijfelen aan jezelf en geef je jezelf snel de schuld. Hoe langer dit duurt, hoe meer schade aan je ego wordt toegebracht. Op een gegeven moment zit je er vast.

Hoe het de sektes lukt zolang onder de radar te blijven schuift Jooss in de voeten van de opheffing van het meldpunt Sektesignaal in 2017. “Toen konden mensen nog om hulp vragen. In de media wordt er weinig over gepubliceerd omdat de focus op verkeerde plekken wordt gelegd in het nieuws. Sektarische verhalen zijn een ondergeschoven kindje. In België gaat dat beter, omdat daar wel nog meldpunten zijn”, stelt Jooss.

Jooss is zelf ook lid geweest van een sekte. Ze is daarin komen rollen door haar schoonzusje. Ze kwam bij haar op bezoek met een vriend die naar eigen zeggen helderziend, heldervoelend en helderhorend was. Jooss had daar nog nooit van gehoord. Op het moment van deze ontmoeting zat Jooss zelf ook in een moeilijke situatie. Ze wist niet wat ze moest met haar leven, ze voelde alsof ze alles al bereikt had. Ze had ook moeite met de opvoeding van haar kinderen. “Toen kwam hij, en hij vond ons geweldige mensen. Hij sprak ons de hemel in. Na een halfjaar contact met hem, kwam hij met het idee om samen in een klooster te gaan wonen. Het leek ons een heel leuk idee en de twijfels die wij hadden werden toch weggenomen”, vertelt Jooss. De man gaf lezingen door heel het land en vertelde dat hij een leefgemeenschap wilde oprichten met gelijkgestemden. Jooss kwam op deze manier in het klooster, dat achteraf erg veel sektarische trekjes had.

Het volledige interview met Anna Jooss is te beluisteren in onze dubbele uitzending! Klik hier om naar de uitzending te gaan. Het fragment met Anna begint op de twintigste minuut.

EDIT:

Robert B, de Nederlander die beschouwd werd als sekteleider door Duitse justitie, is schuldig bevonden en moet vijf jaar lang de cel in. Dat heeft de rechtbank in het Duitse Kleve besloten. Tegen de man was oorspronkelijk 8 jaar geëist.

Robert B zou de 30 jaar jongere Emma 132 keer hebben verkracht en misbruikt. Dit gebeurde voor een groot deel toen Emma nog minderjarig was. De sekte waarin zij leefden heette de Orde der Transformanten. Emma ontvluchtte uiteindelijk de sekte met haar moeder en broer nadat zij verliefd was geworden op een man van buiten de sekte.

Niet lang na de ontsnapping van het gezin viel de Duitse politie het klooster binnen in het kleine plaatsje Goch, waar Robert B opgepakt werd.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *