“Het is de hoogste tijd om in te grijpen”

“Het is de hoogste tijd om in te grijpen”

Foto: Kayleigh Amelsbeek. Lindsay Arts, live in de radiostudio.

Het nieuws wordt sinds de uitzending van BOOS, over de aantijgingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag bij The voice of Holland, overstroomd met Metoo berichtgeving. Na de uitzending kwamen veel meer verhalen van slachtoffers los, onder andere over de Marc Overmars, directeur van voetbalzaken Ajax, en PvdA lid Gijs van Dijk. Deze recente ontwikkelingen laten volgens het kabinet zien dat het nu de tijd is om in te grijpen. Mariëtte Hamer is daarom door het kabinet benoemt als eerste persoon die met ingang van april 2022 als regeringscommissaris grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld zal gaan fungeren.

Lindsay Arts (29) is zelf slachtoffer geweest van seksueel geweld. December 2016 werd Lindsay door een tinderdate verkracht in haar eigen huis. Na eerst door schaamte niks te zeggen, besloot ze een paar maanden later tijdens haar verwerkingsproces een platform op te richten waar slachtoffers veilig en anoniem hun verhaal kwijt kunnen. Inmiddels heeft ze bij meerdere media als Zembla, NOS en Pauw haar verhaal gedaan en is ze vandaag live in de radiostudio om haar mening te geven over de benoeming van Mariëtte Hamer als regeringscommissaris grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld.

Kamerbrief
Minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en minister Karien van Gennip van Sociale zaken en Werkgelegenheid, publiceerden 8 februari 2022 een kamerbrief voor een integrale aanpak van seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld. Het hardnekkige maatschappelijke probleem en de onthullingen binnen de media-, sport- en politieke wereld, vragen volgens Dijkgraaf en Van Gennip om urgente actie vanuit, onder andere, de rijksoverheid. In de brief staat vermeldt dat het kabinet zich de aankomende periode zal inzetten voor een nationaal actieplan om een noodzakelijke cultuurverandering in gang te zetten. Van Gennip zal zich specifiek bekommeren om het beleid op de werkvloer, waar ongewenst gedrag onder valt. Zo zou de aanpak van werkgevers minder vrijblijvend moeten worden. Van Gennip en Dijkgraaf benadrukken in de kamerbrief wel dat het een opdracht is voor de complete samenleving en dat het waarborgen van veiligheid en de culturele maatschappijverandering niet alleen vanuit de politiek kan komen.

Mariëtte Hamer
Mariëtte Hamer (63), oud-fractievoorzitter van de PvdA en huidig voorzitter van de Sociaal Economische raad, zal vanaf april 2022 de allereerste regeringscommissaris van grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld worden. Deze functie zal Hamer drie jaar lang uitvoeren. Dijkgraaf en Van Gennip lichten in de kamerbrief toe dat zij een onafhankelijke positie zal aannemen waarin zij het kabinet zal adviseren, zowel gevraagd als ongevraagd, bij het ontwikkelen en uitvoeren van een integrale en gecoördineerde aanpak tegen seksueel geweld. Hamer zal goed in contact komen te staan met toezichthoudende organen, betrokken ministeries en overheidsinstanties, sociale partners en medeoverheden. Ook met maatschappelijke spelers, ervaringsdeskundigen, professionals bij organisaties en slachtoffers die zich dagelijks hardmaken tegen seksueel geweld en grensoverschrijdend gedrag, zal het contact warm gehouden worden.


Stichting Rutgers
Stichting Rutgers behoort tot een van deze organisaties met wie Hamer in verbinding zal staan. De stichting werkt al jaren aan verbetering van seksuele rechten en gezondheid in Nederland, Europa, Afrika en Azië. “Wij vinden het heel goed dat het kabinet het gesprek over seksueel geweld en grensoverschrijdend gedrag serieus gaat nemen en dat ze een nationaal actieplan gaat maken met verschillende ministers, want de verantwoordelijkheden liggen politiek verspreid. Het feit dat het kabinet een regeringscommissaris gaat aanstellen, betekent ook wel dat ze de urgentie erachter zien,” aldus Marjolein Klaassen (47), woordvoerster stichting Rutgers.


“Het is nooit te laat om in te grijpen”
De helft van de vrouwen en een op de vijf mannen krijgt in zijn of haar leven te maken met seksueel misbruik. Grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld komt al jaren voor en is volgens Klaassen dan ook een groot maatschappelijk probleem. “Het was alleen lastig om de politiek ervan te overtuigen dat er veel meer moest gebeuren. We zijn hier al een lange tijd voor aan het pleiten. Op de verhalen die de laatste tijd gedeeld zijn, is ontzettend veel aandacht gevestigd. Hier is de aandacht van de politiek wel echt mee gewekt. Je hebt moed nodig om als slachtoffer je verhaal te delen.” Of de politiek te laat heeft ingegrepen, kan Klaassen niet zeggen. “Laten we het erop houden dat het nooit te laat is om met een structurele aanpak te starten. Het is de hoogste tijd dat dit gebeurt.”

De toekomst
Stichting Rutgers focust zich op de vijf stijlen voor een veiligere toekomst. Zo pleiten zij voor betere seksuele voorlichting, betere opleiding voor professionals die veel met jongeren werken, meer aandacht voor de rol van werkgevers voor het creëren van een veilige sfeer op de werkvloer, meer publiekscampagnes en goede zorg en aandacht voor slachtoffers. ”Wij vinden het heel belangrijk dat er straks een generatie gaat opgroeien die over het onderwerp leert praten en elkaars grenzen en wensen gaan respecteren. Het is dus nogmaals heel goed dat de regering hier werk van gaat maken. We willen hiermee aandacht vragen voor het probleem en zorgen dat het een prioriteit wordt,” aldus Klaassen.

Ben je zelf slachtoffer van seksueel geweld? Er zijn plekken waar je anoniem je verhaal kwijt kan!
Slachtofferhulp: 0900-0101
Centrum seksueel geweld: 0800-0188
Bekijk hier de website van Lindsay Arts:
https://lindsayarts.nl/

 

Luister hieronder naar het gesprek met Lindsay Arts;

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.