Veilig sportklimaat nog steeds niet vanzelfsprekend; “Pas als ze te ver gaan, hebben ze door dat ze de grens zijn overschreden. En dan is het al te laat.”

Veilig sportklimaat nog steeds niet vanzelfsprekend; “Pas als ze te ver gaan, hebben ze door dat ze de grens zijn overschreden. En dan is het al te laat.”

foto: Pexels, Pavel Danilyuk

Jezelf veilig voelen tijdens het sporten, hoort vanzelfsprekend te zijn. Echter duiken landelijk veel meldingen van grensoverschrijdend gedrag op en is ook duidelijk geworden dat het nog steeds in de sportwereld gebeurt. Nadat commissie De Vries in 2017 een onderzoeksrapport publiceerde over seksuele intimidatie en misbruik in de sport, blijkt het kwartje nog steeds niet gevallen te zijn. Nu.nl meldde namelijk dat bij Instituut Sport Rechtspraak (ISR) de laatste jaren meer meldingen zijn gedaan van wangedrag in de sport.

Om inzicht te geven van situaties in de sport waar men kwetsbaar kan zijn en om bewustwording te creëren, spreek ik met Anne van Dijk. Zij ervaarde op jonge leeftijd wangedrag bij haar eigen volleybaltrainer. De inmiddels achttienjarige Anne maakt zich nu sterk tegen grensoverschrijdend gedrag met haar eigen onderneming ADrises. Ze biedt cursussen aan sportverenigingen/bonden en diverse organisaties en instellingen. Met als doel: bewustwording creëren en een veilig sportklimaat te bewerkstelligen. Ook is ze initiatiefdrager voor de Report Sport applicatie waar slachtoffers, middels een app, op een laagdrempelige manier melding kunnen maken van nare ervaringen in de sport.

Hoe het komt dat personen die grensoverschrijdend gedrag vertonen, denken dat wat zij doen rechtvaardig is en zomaar kan, vraag ik Romy Djojosoetirto, neuropsycholoog van het Amsterdam UMC.

Audioreportage kun je beluisteren via onderstaande mediaplayer.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *