Vlaams Parlement gaat dierenmishandeling strenger bestraffen

Vlaams Parlement gaat dierenmishandeling strenger bestraffen

Vlaams Parlement gaat dierenmishandeling strenger bestraffen

2 februari heeft het Vlaams Parlement unaniem groen licht gegeven voor zwaardere straffen bij dierenmishandeling. Hierbij moet je denken aan hogere boetes en langere celstraffen. Dit is het werk geweest van Viceminister-president van Sport, Onderwijs, Dierenwelzijn en Vlaamse Rand van de Nieuw Vlaamse Alliantie, Ben Weyts.

De Vlaamse minister voor onder anderen Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) heeft de straffen voor dierenmishandeling flink verhoogd. Het verwaarlozen en mishandelen van een dier gaat in Vlaanderen maximaal 16.000 euro kosten. De celstraf die hiervoor op dit moment geriskeerd wordt is drie maanden. Deze regeling geld bij eerste vergrijp. Bij herhaaldelijke of zware mishandeling of verwaarlozing wordt deze straf 100.000 boete en 18 maanden celstraf. Bedrijven die dieren mishandelen kunnen door rechters tot wel drie jaar gesloten worden, ongeacht of er sprake is van recidive of niet.

De boetes en straffen zijn in de praktijk onvoldoende om bestraffend te werken volgens de minister van Dierenwelzijn, dit vertelt hij aan de Vlaamse krant GVA. ‘Vroeger was er niet eens sprake van effectieve celstraffen voor dierenbeulen,’ zegt hij in Het Nieuwsblad. Hierom zijn zowel de boetes als straffen fors verhoogd. Ernstige inbreuken worden daarom meteen gestraft met een boete van 800.000 euro boete en een celstraf tot vijf jaar cel. Door deze aanscherping krijgt de politie de mogelijkheid om dierenbeulen bij ‘eerste vergrijp acuut aan te houden in voorlopige hechtenis’, meldt Eric van Tilburgh, Vlaams ambtenaar en federaal diensthulp bij Dierenwelzijn.

Dierenwelzijn is het voldoen aan de behoeftes van dieren en de zorgt voor hun fysieke en mentale gezondheid. Afdeling Dierenwelzijn Vlaanderen staat in voor de voorbereiding, ondersteuning en controle van het dierenwelzijnsbeleid in Vlaanderen. ‘De controle ligt in de handen van inspecteurs en controleurs, maar ook de politie treed autonoom op,’ vertelt Eric van Tilburgh, Vlaams ambtenaar en federaal diensthulp bij Dierenwelzijn. De aanscherping van de straffen gaat samen met het effectief controleren van het dierenwelzijn. ‘De inspecteurs die de controle uitvoeren hebben een klachtenmeldpunt voor de burger en voor dierenartsen. Daarnaast hebben we instrumenten om administratief na te kijken of er onregelmatigheden zijn.’ Aldus van Tilburgh.

‘Ik ben blij dat er over alle grenzen van meerderheid en oppositie heen steun is voor dit dierenwelzijnsbeleid,’ meldt Weyts in een persbericht. Ook meldt Weyts aan het GVA dat de definitie van ‘recidivist’ verruimd wordt. Mensen die zich al eerder schuldig maakten aan dierenmishandeling- of verwaarlozing riskeren een boete tot 1,6 miljoen euro en een celstraf tot tien jaar. ‘Voorheen was er niet eens sprake van effectieve celstraffen voor dierenbeulen,’ zegt Weyts in Het Nieuwsblad. ‘Een paar jaar geleden hebben we er voor gezorgd dat je effectief naar de gevangenis kon gaan als je dieren bleef mishandelen en verwaarlozen.’

‘Alle opbrengsten van de verhoogde boetes in Vlaanderen gaan naar het Dierenwelzijnfonds. Dit fonds verzorgt onder andere de opvang van in beslag genomen dieren, sensiliberingscampagnes en wetenschappelijk onderzoek’, meldt Weyts in Het Nieuwsblad. ‘Wie niet wil horen zal voelen. We hebben de capaciteit van de inspectie Dierenwelzijn fors uitgebreid en breiden die nog verder uit. Elke politiezone en elk parket heeft ondertussen een specifieke verantwoordelijke voor Dierenwelzijn.’ Aldus Weyts tegen Het Nieuwsblad.

‘Hoe meer inspecteurs er zijn, hoe meer er gecontroleerd kan worden,’ noemt van Tilburgh als voordeel van de aangescherpte straffen, al zal het volgens hem geen grote impact hebben op het werk van Dierenwelzijn Vlaanderen zelf. ‘De zaken kunnen op deze manier misschien meer in de pers komen,’ en dat wekt erkentenis. ‘Het is een manier om mensen te sensibiliseren en ze op het bestaan van inspectiedienst dierenwelzijn te wijzen, en mensen enigszins aan te zetten om een melding te maken wanneer zij iets opmerken aan dieren die te zien langs de straat of misschien bij de buren.’

Disclaimer: in het item wordt ‘3 dagen’ (01:43) genoemd. Dit moet ‘3 maanden’ zijn.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *