Rusland blijkt een onbereikbaar land te zijn als het gaat over de meningen van de mensen die er wonen

Rusland blijkt een onbereikbaar land te zijn als het gaat over de meningen van de mensen die er wonen

Credits: Michael Parulava

Al weken wordt er gesproken over de spanningen tussen Oekraïne en Rusland die steeds gecompliceerder worden, voor het blote oog. Het lijkt net alsof elke dag weer een ander nieuwsbericht naar buiten komt over de staat van zaken. Maar hoe is dit nou allemaal ontstaan? En wat hebben de NAVO en de Verenigde Staten met dit langdurige conflict te maken?

Het conflict begon met een ontzettend groot protest in Oekraïne. Het Oekraïense volk ging in 2013 en 2014 maandenlang de straat op om te protesteren tegen de destijds pro-Russische president, Janoekovitsj. Hij was gezwicht voor de druk vanuit het Kremlin, hierdoor was er geen associatieverdrag getekend met de Europese Unie. De demonstranten waren juist vóór een verbond met de EU. Het protest liep al snel uit op geweld, waardoor Janoekovitsj vluchtte naar Rusland en Poetin ingreep: de Krim werd bezet (zonder een schot gelost te hebben). Later werden er twee separatistenstaatjes gesticht door mannen in een groen uniform zonder insigne. Zij ontketenden een oorlog. Rusland beweert nog steeds dat zij de separatisten niet bewapent en aanstuurt, ook al is hier genoeg bewijs van, beweert de Volkskrant.

Door deze ontwikkelingen op Oekraïens grondgebied is het niet meer mogelijk voor Oekraïne om toe te treden tot de NAVO. Dit komt weer goed uit voor Rusland omdat Rusland niet wil dat voormalig Sovjet republieken lid worden van de NAVO. Dan horen zij bij het ‘gevreesde’ westen.

De verslaggeving bleef toen een tijdje uit over dit gebied. Tot de lente van 2021. Westerse inlichtingdiensten berichtten dat er ongeveer 100.000 Russische soldaten langs de grens met Oekraïne werd verzameld. Volgens Rusland waren dit oefeningen en werd een deel van dit aantal weer teruggestuurd. In het najaar van ditzelfde jaar kwam echter een nieuw bericht naar buiten van de Amerikaanse inlichtingendiensten: Rusland had de soldaten niet teruggetrokken, er was zelfs sprake van een troepenopbouw.

Dan komt Rusland op 17 december 2021 met een lijst van ‘veiligheidseisen’. Poetin dreigde met militaire ingrepen als de NAVO zich niet zou terugtrekken uit Polen, Estland, Litouwen en Letland. Daarnaast mochten voormalige Sovjet republieken, waaronder Oekraïne, nooit lid worden van de NAVO en dat zou vastgelegd moeten worden in een schriftelijk verdrag.  Hier wilden de VS en de NAVO niet aan meewerken maar zij wilden wel praten over kernwapenbeheersing en andere militaire zaken.

President Biden verklaarde in januari van dit jaar dat Rusland Oekraïne zou gaan binnenvallen. Deze voorspelling is niet uitgekomen. Op 16 februari kwam het ANP zelfs met het nieuws naar buiten dat Rusland beelden heeft gepubliceerd waarin soldaten vertrekken uit de Krim. Toch zegt NAVO-chef Jens Stottenberg hier niks van te geloven: ‘In tegendeel, het lijkt erop dat Rusland doorgaat met de militaire opbouw.’ De Verenigde Staten meldt zelfs dat Rusland op woensdag 16 februari Oekraïne zou binnenvallen.

Ondanks de vele speculaties uit meerdere hoeken is het nog steeds onduidelijk wat de volgende zet van Poetin gaat zijn. Zijn de filmpjes die door de Russische media verspreid zijn echt of heeft de NAVO gelijk? En is het nog wel verstandig om de NAVO klakkeloos te geloven?

Ongeacht de rijke berichtgeving in de media wordt er weinig verslag gegeven over het Russische volk. De impact van de oorlog heeft wel duidelijke gevolgen op de samenleving in de Oekraïense grensdorpen, zoals er in de Telegraaf wordt omschreven: ‘De jeugd trekt weg, geen ondernemer start er zaken en het ziekenhuis kan geen jonge artsen vinden.’

Rusland blijkt een onbereikbaar land te zijn als het gaat om de meningen van de mensen die er wonen.

ClickB8 spreekt met Mischa van Diepen om hierachter te kunnen komen. Hij verhuisde in oktober 2021 van Amsterdam naar Moskou om te gaan corresponderen voor de Telegraaf. In januari is hij twee weken gaan reizen langs de Russisch- Oekraïense grens, vanwege de ontwikkelingen rondom het langdurige conflict. Daarna is hij doorgereisd naar Oost-Oekraïne om daarna de reis weer voort te zetten naar Lviv, een stad in West-Oekraïne. Hier zitten veel journalisten die verslag doen over Oekraïne.

Mischa spreekt over zijn reis door een oorlogsgebied, de mentaliteit van de Russen tegenover dit conflict, het vertrouwen in Poetin en de Russische media.

Credits: Michael Parulava

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.