Frisse Gedachtes: ‘Voor als je behoefte hebt aan een luisterend oor’

Frisse Gedachtes: ‘Voor als je behoefte hebt aan een luisterend oor’

Midden januari werd bekendgemaakt dat het openen van de hogescholen en universiteiten onderdeel is van de versoepelingen binnen de coronamaatregelen. Dit is een goede stap, maar er moet nog veel gebeuren om de mentale gezondheid van studenten te bevorderen.

Uit de studentenmonitor van het Trimbos instituut bleek dat de helft van de studenten gevoelens van angst en depressie ervaart, en maar liefst 80% zich eenzaam voelt. De studententijd is een levensfase waarin jongvolwassenen extra gevoelig zijn voor psychische klachten. Zo ontstaat 75% van de klachten voor het 24e levensjaar. Dit nieuwe onderzoek laat zien dat studenten onder gemiddeld scoren op levenstevredenheid en veerkracht, en dat dit samenhangt met het risico op het krijgen van psychische klachten. Om deze reden is Thom van os de organisatie ‘Frisse Gedachtes’ begonnen. Doormiddel van drie gratis diensten willen zijn eenzaamheid tegengaan, aandacht vragen voor de hoge mate van prestatiedruk onder studenten en een veilige plek bieden waar iedereen zich thuis voelt.

Door het mentaal welbevinden van studenten te versterken, in te zetten op preventie, door tijdig te signaleren en de juiste hulp te bieden, kunnen toekomstige psychische klachten worden aangepakt. En een organisatie zoals Frisse Gedachtes kan daarom  een goede oplossing bieden. Het probleem vergt dus een integrale aanpak vanuit praktijk, beleid, wetenschap en maatschappij, samen met studenten.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.