Factcheck: Een snotterneus door het warme winter weer

Factcheck: Een snotterneus door het warme winter weer

Waar het vorig jaar rond deze tijd nog sneeuwde, schijnt nu de zon. We kunnen met zo’n negen graden de winterjas en sneeuwlaarzen omwisselen voor de Lente-outfits. Afgelopen Zondag kwam Nature Today met het bericht dat Nederland met een vervroegde Lente te maken heeft. Planten en bloemen staan anders dan andere jaren nu al in bloei, waar ze dat normaal pas in Maart doen. Met het ontpoppen van de Lente knoppen komt ook het gesnotter weer terug. In het artikel stelde ze dat door het warme Winter weer er meer kans op hooikoorts is en dat de seizoenen in feiten een maand zijn opgeschoven, maar valt hier een direct verband te trekken? 

“Het is al maart in de natuur; kans op hooikoorts neemt toe” Nature Today 

Hooikoorts 

Emma Cajko is iemand die zelf vaak last heeft van hooikoorts, ze vertelde “Twee jaar geleden kon ik niet eens in het bos lopen zonder traanende ogen en een loopneus, dit jaar heeft het juist meer effect op mijn keel. Dat merkte ik al sinds begin februari op. Voor mijn gevoel is het dit jaar veel eerder begonnen dan de afgelopen jaren.”Volgens Wageningen University & Research (2021) hebben tussen de 800 duizend en 1,5 miljoen mensen ieder jaar last van hooikoorts. 

De pollen 

Bioloog Maurice Martens, werkzaam bij Pollennieuws.nl legde de pollen-productie uit. De planten die de hooikoorts klachten veroorzaken maken gebruik van windbestuiving. In het voorjaar zijn dat bomen en struiken als Hazelaar, Els, Taxus, Berk. Het zijn veel voorkomende planten door heel Nederland, er is geen ontkomen aan de pollen die zij afgeven aan de lucht.

In het stuk van Nature Today wordt het verband getrokken tussen de warme Winter en de groei van planten. 2021 was echter volgens metingen van De Bilt (Weeronline, 2022) kouder dan het jaar daarvoor, sterker nog het was het minst warme jaar sinds 2013. Volgens Martens zijn planten gevoelig voor de temperatuur. Hoe lager de temperatuur, hoe trager het niveau van de fysiologie. Hoe hoger de temperatuur, des te sneller dat proces verloopt. Bij de groep planten die aan het eind van de winter en begin van de lente bloeien wordt de pollenproductie gestimuleerd bij hogere temperaturen.

Dit jaar springt de pollenproductie er volgens Martens niet perse uit. “In de vijftien  jaar dat Pollennieuws.nl  bestaat hebben we gezien dat ieder jaar een heel eigen verloop heeft. Wat opvalt is dat we de laatste jaren hele milde winters hebben gehad, met relatief weinig vorst. Daardoor hebben we al meegemaakt dat eind november de eerste pollen in de lucht kwam. In zoverre past het huidige jaar gewoon in de trend: het pollenseizoen begint veel vroeger. We kennen dit verschijnsel al een flink aantal jaren.”

Conclusie 

Er zijn vele verschillende oorzaken voor de processen die zich in onze prachtige natuur voltrekken. De claim die door Nature Today wordt gemaakt is misschien iets wat kort door de bocht. Volgens Martens is ieder jaar weer een verrassing en de ingewikkeldheid van de biologie komt erg tot uiting, ook bij dit proces. In grote lijnen klopt het statement van Nature Today wel. Een hogere temperatuur eerder in het jaar kan ervoor zorgen dat de planten die voor hooikoorts zorgen eerder uit komen, mensen zoals Emma merken eerder dan normaal dat de pollen al volop in de lucht zitten maar het blijft complex. Daarnaast is het een fenomeen wat zich al meerdere jaren ontwikkeld en dus niet perse dit jaar opvallender aanwezig dan andere. De seizoenen komen dit jaar niet ineens ‘een maand eerder’. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.