Vaccinatiecentra in Vlaanderen krijgen mogelijk te veel jongeren voor boosterprik

Vaccinatiecentra in Vlaanderen krijgen mogelijk te veel jongeren voor boosterprik

De Vlaamse regering heeft op vrijdag 4 februari besloten dat ook Vlaamse jongeren tussen de twaalf en zeventien jaar oud zich mogen vaccineren voor een boostervaccinatie. In Nederland, Wallonië en Brussel mogen jongeren zich echter nog niet vaccineren, terwijl er wel vraag naar is. Nederlandse, Waalse en Brusselse jongeren reizen daarom af naar Vlaamse vaccinatiecentra om toch hun boosterprik te kunnen krijgen. Dit doen ze voornamelijk om op wintersport te kunnen gaan.

Vanaf 9 februari mochten Vlaamse jongeren op eigen initiatief hun boosterprik halen. Vlaams minister Wouter Beke heeft dit besloten voordat de Belgische Hoge Gezondheidsraad en het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) groen licht heeft gegeven. In Brussel en Wallonië mogen jongeren zich nog niet vaccineren. De jongeren mogen zich wel laten vaccineren in Vlaanderen, volgens Zorg en Gezondheid.

Onenigheid met Vlaamse vaccinatiecentra
De verschillende vaccinatie regels in het land brengen veel verdeeldheid met zich mee. Verschillende vaccinatiecentra in Vlaanderen zijn het niet eens met de beslissing van de Vlaamse overheid om ook Brusselse en Waalse jongeren te vaccineren. Vooral de vaccinatiecentra aan de grenzen van Wallonië weigeren jongeren die niet uit eigen grondgebied komen. We spreken hier over vaccinatiecentra Vilvoorde, Tervuren, Zaventem en Wemmel. De coördinator van het vaccinatiecentrum in Tervuren, Dick Devroey, meld het volgende hierover: “Met de vaccinatiecentra is hierover niet goed contact geweest en wij zijn niet tevreden over deze manier van communiceren. Wij hebben niet de capaciteit of de middelen om ook nog Brusselse en Waalse jongeren te vaccineren.”

De Vlaamse minister van Welzijn en Volksgezondheid Wouter Beke meldt dat hij de kritiek van de Vlaamse vaccinatiecentra niet begrijpt. Hij meldt dat er met vaccinatiecentra is overlegd en dat er geen overbelasting zal komen aangezien de Brusselse en Waalse jongeren een minder hoge vaccinatiegraad hebben dan de Vlaamse.

Nederlandse jongeren
De Nederlandse gezondheidsraad raadde vrijdag 4 februari af om de booster aan te bieden aan jongeren, omdat medisch-wetenschappelijke redenen hierover zouden ontbreken. De Gezondheidsraad ziet geen medische voordelen bij een booster voor jongeren. De gezondheidswinst voor die groep is beperkt, wel adviseerde de Gezondheidsraad om de booster beschikbaar te stellen voor jongeren met een ernstige afweerstoornis.

Brusselse en Waalse jongeren hebben groen licht gekregen om zich in Vlaanderen te laten vaccineren, maar het is ook mogelijk dat Nederlandse jongeren zich gaan laten vaccineren in Vlaanderen. Dit meldde het Nederlandse persagentschap ANP. Het is nog niet duidelijk of dit ook echt gebeurt en hoeveel Nederlandse jongeren dit doen. Het is niet de bedoeling dat Nederlandse jongeren zich laten vaccineren in Vlaanderen. Dit kan voor een vaccinatietekort en te weinig mankracht zorgen, dit beweren Vlaamse vaccinatiecentra. Het is alleen niet goed te contoleren of Nederlandse jongeren dit doen, omdat de Vlaamse vaccinatiecentra zelf de taak hebben om alleen jongeren uit de regio te vaccineren. Ze moeten zelf vragen naar persoonsgegevens van de gegadigden.

Wintersport
De reden dat jongeren zo graag een boosterprik willen halen komt door de vraag naar een booster vaccinatiebewijs in verschillende wintersportlanden, zoals Italië en Oostenrijk. In deze landen geldt de regel van een 2-G bewijs. Verder moet er een negatieve PCR-test voorgelegd kunnen worden, of een bewijs dat men een booster heeft gehad. De PCR-test is niet vereist voor personen die een booster hebben gekregen, een 2e prik van Janssen of twee keer gevaccineerd zijn en hersteld van corona. Een PCR-test werkt lastiger, omdat deze niet ouder dan 72 uur mag zijn. Dit betekent dat als je op wintersportvakantie gaat er ook een PCR-test geregeld moet worden voor de terugreis. Dit brengt ook extra kosten met zich mee.

Veel jongeren willen in de voorjaarsvakantie op wintersport. De Nederlandse, Waalse en Brusselse regering zijn in overleg over de boosterprik, maar dit duurt te lang. Ze wachten tot het Europees Medicijn Agentschap (EMA) de boostervaccinatie voor jongeren goedkeurt, maar dit is pas in begin maart. Een boostervaccinatiebewijs is pas geldig twee weken nadat de desbetreffende persoon is gevaccineerd. De voorjaarsvakantie is over ongeveer twee weken en daarom doen jongeren er alles aan om toch hun vaccinatiebewijs te kunnen krijgen.

In het onderstaand fragment vertelt de Vlaamse woordvoerder van Zorg en Gezondheid, Joris Moonens, over hoe de Vlaamse regering denkt over deze problemen en wat eraan gedaan wordt.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *