Factcheck: De “Jamaican Orange Remedy” tegen geur- en reukverlies

Factcheck: De “Jamaican Orange Remedy” tegen geur- en reukverlies

Afgelopen tijd nemen de omikron-besmettingen toe. De net iets besmettelijkere coronavariant is verantwoordelijk voor symptomen als: verkoudheid, benauwdheid en het plotselinge verlies van reuk en/of smaak. Toch zijn er mensen die claimen dat ze voor dat laatste symptoom een relatief makkelijke oplossing paraat hebben.

De “Jamaican Orange Remedy” wordt door enkele tiktokkers (videomakers op het platform “Tiktok”), geprezen als dé oplossing tegen het geur en smaakverlies. De trend is afkomstig uit 2020. Toch duikt deze recentelijk weer op en zweren sommige gebruikers bij de methode. In één van de eerste video’s die is geüpload door gebruiker “toosmxll”, kan je zien hoe een sinaasappel wordt zwartgebakken, wordt geschild en vervolgens wordt fijngemalen met twee theelepels suiker. Er wordt geclaimd dat je geur en smaakverlies weer snel terug zal komen na het eten van de sinaasappel.

Tot nu toe blijkt er enkel anekdotisch bewijs te zijn voor de techniek, maar zit hier ook wetenschappelijke onderbouwing achter? Emma Schepens, arts-onderzoeker afdeling keel-, neus- en oorheelkunde, is vrij cynisch tegenover de trend: “Er is geen bewijs dat het opbakken en opeten van een sinaasappel het reuk- en smaakvermogen verbeterd. Er is namelijk helemaal geen goed onderzoek gedaan waarbij het reukvermogen objectief gemeten wordt voor en na het eten van de sinaasappel.” Waarom werkt dit dan voor sommige mensen? Is deze methode dan helemaal nergens op gebaseerd? Schepens: “Mijn theorie is dat deze methode gebaseerd is op reuktraining. Dit zijn geursets waar mensen met reukverlies twee keer per dag aan moeten ruiken om de hersenen te trainen. Een soort fysiotherapie voor spieren, maar dan voor de reukzenuw. Ook kan het zijn dat mensen soms al deels herstelt zijn van hun reuk- en smaakverlies, waardoor het lijkt alsof ze weer iets proeven na het eten van de gebakken sinaasappel.”

Nina is een 20 jarige student diendanks dat ze al een tijdje genezen is van corona, nog steeds haar reuk- en smaakvermogen niet helemaal terug heeft. Ze heeft de methode uitgeprobeerd en deelt haar ervaring: “Ik zag er eerst wel een beetje tegenop. Ik was een beetje cynisch en een geroosterde sinaasappel eten leek mij niet per se heel smakelijk. Ik had toch niks te verliezen, dus besloot ik de methode maar uit te proberen.” Toch vindt ze het moeilijk om een goed oordeel te geven. “De smaak was best wel intens dus zelf met een verminderd reuk- en smaakvermogen proef je wél iets. Hierdoor dacht ik in het begin dat het misschien toch wel werkte, maar ik denk eigenlijk toch dat dit meer een placebo is.”

Jammer genoeg is er dus geen wetenschappelijk bewijs te vinden dat deze methode werkt. Toch lijkt het door de vele positieve reacties die onder de TikTok video’s staan alsof de sinaasappel toch wel écht een oplossing kan bieden voor de irritante symptomen. Het lijkt aannemelijk dat het vooral om een placebo gaat, maar je kan de methode niet 100% ontkrachten. Misschien is het zo dat er simpelweg nog niet genoeg onderzoek naar gedaan is. Op basis van de wetenschappelijke kennis die we nu hebben, kan deze claim voor nu als ongefundeerd bestempeld worden.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.