We mogen de stembussen weer vullen. 16 maart, en op enkele plekken ook op 14 en 15 maart, kan er gestemd worden om de raadszalen te vormen in alle gemeentes van Nederland. Aandachtspunt bij voorgaande editie: de opkomst van jongeren bij de gemeenteraadsverkiezingen. De interesse in de politiek zou er niet zijn en jongeren voelen zich niet geroepen om te stemmen voor oudere vertegenwoordigers. De belevingswereld van jongeren kunnen – de wat oudere – raadsleden niet of nauwelijks in beelden. Zo meldde Trouw eerder deze week.
Tim Hofman organiseerde in 2017 met meerdere initiatiefnemers al een campagne genaamd De Stembus 2017, om jongeren ‘een schop onder hun hol te geven’ en ze zo naar de stembussen te sturen, aldus het NOS in 2017. Hoe het er deze verkiezingen aan toe zal gaan, moet nog blijken. Bewustwording lijkt een eerste stap, maar de drempel zou ook lager moeten. Wil een jong persoon überhaupt roeping voelen om te participeren. Daarnaast zou er volgens politiek journalist en onderzoeker Chris Aalberts ook meer journalistieke berichtgeving moeten zijn. “De vraag hierbij is of de gemeente, laat staan jongeren, wel genoeg meekrijgen van de vraagstukken en beslissingen in gemeentes.”, aldus Aalberts.
Shanella Bleecke is kandidate nummer vijf bij politieke partij Bij1 in Almere. Zo jong en heldhaftig als dat ze is, voelt Bleecke zich geroepen om verantwoording op te nemen voor de toekomst van de jonge gemeente in de polder. Jongeren betrekken bij de politiek is voor haar dan ook belangrijk, hoe stoffig ze de thema’s en onderwerpen enigszins zelf ook wel kan vinden. “Om het behapbaar te maken voor jongeren, probeer ik het stoffige van de politiek te ontcijferen naar jongerentaal toe. Zo wil ik hen laten zien wat voor grote veranderingen er wel degelijk worden gemaakt in de raad.”
Voor Bleecke zijn de huidige raadszalen ook lang niet divers genoeg. “Een goede raadsamenstelling zou afgespiegeld moeten zijn aan de gemeente. En dat is het op dit moment niet”. De dominantie van mannen in de raadszaal, waarin ze zelf een onderzoek aan haalt naar hoeveel Peter’s en Hans’ actief zijn in gemeenteraden van Nederland, plus het gebrek aan diversiteit in kleur, is volgens de jonge kandidate van Bij1 een dissonantie.