Vrouwen zwaar ondervertegenwoordigd in Nederlandse filmindustrie

Vrouwen zwaar ondervertegenwoordigd in Nederlandse filmindustrie

Bron: Pixabay

Uit onderzoek van Vrouwen in Beeld, in samenwerking met Universiteit Utrecht, blijkt dat vrouwen in de Nederlandse tv- en filmindustrie, zowel voor de schermen als achter de schermen, zwaar ondervertegenwoordigd zijn. Er zit een groot gat in de vertegenwoordiging van vrouwen in deze arbeidsmarkt. Uit het onderzoek blijkt dat maar zo’n 30 procent van de mensen die in de Nederlandse filmindustrie werken, vrouw is.

LARA VAN DER WEELE, SAMENLEVING

“Dat er een tekort is aan vrouwen in de Nederlandse filmindustrie is over het algemeen wel bekend, maar daar waren nog geen cijfers over.”, vertelt Willemien Sanders, onderzoeker aan de Universiteit Utrecht. “Met cijfers kunnen we een veel duidelijker beeld krijgen van de verhoudingen maar ook de dynamiek in de sector. Dat is nodig om te weten hoe we het gebrek aan diverse vrouwelijke perspectieven kunnen veranderen.” Sanders heeft daarom het onderzoeksrapport ‘Beter is nog niet goed’ geschreven in opdracht van organisatie Vrouwen in Beeld.

In het onderzoek werd gekeken naar een periode van tien jaar (2011-2020). Daarbij keken de onderzoekers naar elf verschillende functies, twee functies voor de schermen en negen achter de schermen. In totaal zijn er 2.469 producties meegenomen in het onderzoek, waaruit blijkt dat met alle functies bij elkaar maar 30,4 procent daarvan vrouw is. Vooral in de techniek is dit percentage laag. In de functies camera, montage, sound design en set design is 5,1 procent tot 25,1 procent vrouw. De enige functie die wel gedomineerd wordt door vrouwen is de functie research, hier is 63,4 procent vrouw. Production design komt ook in de buurt, deze functie wordt maar met 54,4 procent gedomineerd door mannen

Ook in de hoofd- en bijrollen nemen mannen een dominante positie in. Alysha Fabies (22) is actrice en heeft in 2019 de opleiding Filmacteur afgerond aan de Film Actors Academy Amsterdam. Het valt haar wel op dat vooral achter de schermen veel mannen aanwezig zijn, maar dat vindt ze zelf niet zo raar. “Het is altijd zo geweest dat er veel mannen in deze sector zijn, maar je kan natuurlijk niet verwachten dat zij allemaal ineens gaan stoppen met werken, omdat er meer vrouwen bij moeten komen.”, zegt Alysha. “Ik denk niet dat je van de ene op de andere dag ineens veel vrouwen op set ziet, maar dat die verandering pas echt komt met de nieuwe generatie die hiervoor studeert.”

Volgens Alysha zie je bijvoorbeeld wel veel vrouwen bij de make-up. “Dat heb ik zelf ook een keer gedaan en ik vond het echt heel leuk. Ik vind dat persoonlijk veel leuker dan een hele dag op set staan met een microfoon in je hand, dus ergens begrijp ik wel dat er niet zoveel vrouwen werken in de techniek kant.” Dat er een groot verschil is tussen de vrouwen en mannen in de techniek, verbaast ook Sanders niet. “Als je de credits van een film bekijkt, dan zie je zelf ook dat het grotendeels mannen zijn. Het verbaasde ons dus niet dat er een daar een verschil zit. Wat ons wel verbaasde was hoe groot het verschil eigenlijk is.”

“Mijn reactie op dit resultaat is een beetje dubbel.”, vertelt Alysha. “Ik ben niet verbaasd dat dit de uitkomst is, maar het kan ook zomaar zo zijn dat op sommige gebieden vrouwen gewoon geen interesse hebben in het vak.” Daar moet volgens haar ook naar gekeken worden. “Op sommige werkgebieden zal het ook zo zijn dat mannen meer geïnteresseerd zijn dan vrouwen, dat is helemaal niet erg.” Het is volgens Alysha wel confronterend dat het verschil zo groot is, maar ze vindt het niet het belangrijkste op de wereld. “Als actrice focus ik me vooral wat voor de camera gebeurt. Ik vind het belangrijk om te werken met mensen die verstand hebben van wat ze doen, en die graag kwaliteit willen leveren. Wie deze mensen zijn, maakt mij verder eigenlijk niet uit. Zolang je plezier hebt op set en met het hele team een mooi product kan leveren, ben ik tevreden.”

“Dit onderzoek is een begin voor een vervolggesprek om te kijken waar de problemen zitten, hoe ernstig deze zijn, maar vooral om te kijken hoe dit opgelost kan worden. Hoe kunnen we zorgen dat de vertegenwoordiging van vrouwen in de arbeidspositie, maar ook de representatie van vrouwen beter wordt en gelijkwaardiger aan die van mannen?” Aldus Willemien Sanders.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *