Meer dan 32% van alle Nederlandse ridderromans zijn verloren gegaan

Meer dan 32% van alle Nederlandse ridderromans zijn verloren gegaan

Op 18 februari is een onderzoek uitgekomen door onderzoekers van het Meertens Instituut in Amsterdam en de Universiteit van Antwerpen, zij ontdekte dat maar liefst een derde van alle middeleeuwse Europese ridderromans in de loop van de eeuwen verloren is gegaan. Dit hebben ze bewezen doormiddel van een onderzoekstechniek uit de ecologie. Maar waarom is het zo belangrijk dat we deze ridderromans hebben? 

We weten allemaal misschien wat ridderromans zijn door een paar lessen op de middelbare school, maar eigenlijk weten we er niet zo veel over. Toch is het voor de Nederlandse cultuur belangrijk om dit soort boeken te hebben. Voordat dit onderzoek was gestart, was het lastig voor wetenschappers te ontdekken wat er allemaal verloren is gegaan. Men kan vaak enkel dingen weten op basis van wat er nog is, maar de totale informatie dat ooit heeft bestaan is veel groter. Dit kan zorgen voor een vertekend beeld van wat er allemaal beschikbaar was aan cultuur in de vroegere samenlevingen. De ecologie heeft hetzelfde probleem met dat ze niet alle planten of diersoorten kunnen waarnemen in een bepaald gebied. Daarom wordt de techniek van de ecologie nu ook gebruikt door de cultuurwetenschap. 

Uit het onderzoek kwam dat ongeveer 32% van alle middeleeuwse ridderromans in de loop van de eeuwen verloren is gegaan. Wat wel op valt is dat in landen als IJsland of Noorwegen ongeveer 80% nog bewaard is, terwijl van de Nederlandse, Engelse en Franse literatuur slechts minder dan 50% nog bestaat.  

In het item hieronder vertelt hoogleraar van oude literatuur Els Stronks meer over het belang van deze ridderromans, maar ook de reden waarom we er zo weinig in Nederland nog hebben. Verder legt onderzoeker Folgert Kasdorp uit wat ze precies hebben gedaan in het onderzoek.  

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.