Zorgt het eten van zalm voor een gezondere vagina?

Zorgt het eten van zalm voor een gezondere vagina?

Credits: Caroline Atwood

Het tijdschrift &C van Chantal Janzen kwam 6 februari met een claim: het eten van zalm zorgt voor een gezondere vagina. Zalm bevat veel gezonde vetten die de bloedsuikerspiegel balanceren. Dit zou er weer voor zorgen dat de PH-waarde van het lichaam, en dus ook het vrouwelijk geslachtsdeel, op peil blijft. Het klinkt vrij simpel maar betekent dit nou dat we massaal zalm moeten gaan inslaan? Wij zoeken het voor je uit!

De informatie uit het artikel werd vergaard door het online vrouwenplatform EliteDaily. Zij interviewden de Amerikaanse dokter Serena Goldstein, een naturopathische dokter. Naturopathie gaat uit van de zelfhelende kracht van het lichaam. Deze vorm van ‘geneeskunde’ zou in Nederland vallen onder alternatieve geneeswijze. Op haar website staan meerdere betwijfelingswaardige uitspraken waaronder de claim dat gezondheid en het leven beter is wanneer Saturnus ‘regeert’. Is het wel verantwoord van &C dat zij uitspraken doen op basis van de wijsheden van een naturopathische dokter die niet vies is van astrologie?

Wij gaan langs bij Adèle Schmidt: diëtiste met haar eigen praktijk in Bentveld. Zij kan ons meer vertellen over de voedingswaarden van zalm: ‘Zalm bevat onder anderen veel eiwitten die elk mens nodig heeft. Alle cellen en het DNA van een mens bestaan uit eiwitten en die moeten dus gevoed worden.’ Daarnaast bevat de vette vissoort veel Omega-3, vaak besproken als visolie. Deze stof is essentieel voor ons lichaam omdat het ontstekingsremmend is. Als laatste bestaat er veel vitamine D in de vis die vaak te vinden is in onze sushi. Vitamine D is goed voor de hersenen, het immuunsysteem, botten en spieren.

Wie ons meer kan vertellen over de vagina is Judith Peereboom, huisarts in Wormer. Zij verklaart dat de gezondheid van de vagina wel degelijk kan worden verbeterd met voeding. ‘Als je gezond eet, is de kans op ziektes minder waarschijnlijk, dit geldt ook voor de vagina.’ Je kan ziektes alleen niet uitsluiten omdat er sprake is van een gezond dieet. ‘Er zijn zo veel andere factoren die de gezondheid van de vagina kunnen beïnvloeden. Zo raden wij bijvoorbeeld altijd aan om de vagina te wassen met water, niet met zeep die allemaal dingen beweren, zoals het balanceren van de PH-waarde. Deze zeepjes verstoren juist de gezondheid van de vagina. Daarnaast heeft anticonceptie een grote rol en de manier waarop veel vrouwen omgaan met seks. Als vrouwen niet nat genoeg zijn dan leidt dit tot irritatie in de vagina en dat kan weer leiden tot schimmelinfecties.’ De gezondheid van de vagina hangt dus zeker niet af van voeding. Het eten van zalm zal daar zeker geen verschil in maken verklaart de dokter. Sterker nog, dokter Peereboom eet zelf helemaal geen zalm vanwege gezondheidsredenen. ‘Na het zien van de documentaire Seaspiricy ben ik gestopt met het eten van zalm. De beelden vanuit de velen zalmkwekerijen waren voor mij heel duidelijk. Er zitten veel pesticiden in deze gekweekte vissoort en dit kan niet goed zijn voor onze gezondheid.’ ‘Zalm eten om de gezondheid van de vagina te verbeteren? Haha. Dat klopt natuurlijk helemaal niet.’

Credits: Caroline Atwood

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *