De verschuiving van vijf naar vier werkdagen in België

De verschuiving van vijf naar vier werkdagen in België

De vlaamse overheid in Leuven

Bij de zuiderburen is vorige week het besluit gevormd om de werknemers de mogelijkheid te geven voor een 4-daagse werkweek. De extra vrije dag voor de Belgen is te verdienen door de werkdagen te verlengen, zodat het loon niet veranderd hoeft te worden. Dat heeft vorige week het kabinet besloten. 

 Voor de bewoners van Vlaanderen zal het een verandering vormen in de huidige werkweek. Nu bestaat de werkweek uit vijf werkdagen van ongeveer acht uur. De werkweek wordt in de loop van tijd omgedoopt tot een werkweek van vier dagen. Deze vierdagen zullen langer zijn dan de huidige acht uur. Deze zullen namelijk uitvallen op negen en een half uur. De 4-daagse werkweek is het meest haalbaar voor de grotere bedrijven.  

 De vakbonden van België, onder andere de ABVV (Algemeen Belgisch Vakverbond), is het niet eens met de nieuwe vorm van de werkweek. Zij vinden dat de dagen te lang zijn en zijn bang voor een hogere werkdruk. 

 Volgens Alda, onderzoeksverenging voor Democratie en Duurzaamheid uit Ijsland, draagt een 4-daagse werkweek bij aan een productievere werkweek. Echter alleen wanneer de mensen ook minder werken. De vakbond, ABVV, in België is het niet eens met de nieuwe vorm van de werkweek. Zij zijn bang dat de dagen te lang zijn en dus voor een hogere werkdruk gaan zorgen. 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.