Steeds meer nierpatiënten hebben een donornier nodig

Steeds meer nierpatiënten hebben een donornier nodig

Op de tweede donderdag van maart is het Wereld Nieren Dag. Deze dag staat in het teken van bewustwording en het belang van gezonde nieren. Er wordt onder andere aandacht gevraagd voor nierdonatie. Het aantal nierpatiënten dat wacht op een nierdonor is het afgelopen jaar namelijk gestegen. Van 806 nierpatiënten in januari 2021 naar 877 nierpatiënten in januari 2022 meldt de Telegraaf.

Wereld Nieren Dag benadrukt het belang van orgaandonatie. Nieren zijn de meest gewilde organen wat betreft donoren en nog altijd zijn er te lange wachtlijsten. Voor een donornier moet een patiënt gemiddeld twee tot drie jaar wachten volgens de Nierstichting. Jaarlijks komen er meer nierpatiënten bij. Echter loopt de doorstroom van transplantaties hieraan ongelijk. De combinatie van lange wachtlijsten en te weinig nierdonoren kan voor sommige patiënten het einde van hun leven betekenen. 

Het probleem bij nierfalen is dat bij de meeste gevallen de nier geen pijn doet. Meestal gaat een verminderde nierfunctie samen met klachten zoals een hoge bloeddruk, moeheid, jeuk of kortademigheid volgens het UMC Utrecht. Hierdoor wordt vaak in een later stadium pas ontdekt dat er sprake is van nierschade of nierinsufficiëntie. Vaak is de nierfunctie dan al zo laag dat een transplantatie de enige optie is.

Voor meer informatie over Niertransplantaties kijk op Nierstichting.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.