Oude verborgen werken van Aelbert Cuyp opgedoken

Oude verborgen werken van Aelbert Cuyp opgedoken

Op 3 maart maakte het Aelbert Cuyp museum bekend dat ze zes schilderijen hebben opgespoord van de bekende landschapschilder. Het museum had meer schilderijen nodig van Aelbert Cuyp voor hun tentoonstelling ‘In het licht van Cuyp’. 

Veel schilderijen van de tentoonstelling zijn uit belangrijke oude Engelse collecties geleend. Enkele daarvan moesten 6 maart terug vanwege het 70-jarige regeringsjubileum van koningin Elizabeth. Doordat er meerdere schilderijen terug verscheept moesten worden naar het buitenland, kreeg het museum lege plekken op de muur.

Het Aelbert Cuyp museum heeft daarom in een korte tijd zes nieuwe schilderijen. Het komt bijna niet voor dat er totaal onbekende schilderijen van Cuyp worden ontdekt. De zes nieuwe schilderijen zijn terug te vinden en omschreven in oude documenten over de kunstenaar. Het zijn dus op zich bekende en erkende werken, het enige dat niet duidelijk was, was waar ze verbleven. Er zijn vier soorten plekken waar kunst verblijft. In musea, in de kunsthandel, in bedrijfscollecties of niet museale stichtingen en bij particulieren. Die laatste verblijfplaatsen zijn vaak onbekend; het is privé-informatie. Het museum in Dordrecht is erin geslaagd een aantal werken weer te traceren. De werken die ze hebben gevonden zijn nog nooit eerder tentoongesteld. 

Mensen van het museum waren zelf verrast over hun snelle Fonds. “Het is maar afwachten wat mensen voor werken hebben liggen. Werken van Aerlbert Cuyp zijn vaak vervalst, ook moeten soms nog kijken in hoe goede staat het kunstwerk is. Ik was daarom ook verrast toen ik bij deze particulier langs ging en het schilderij in een goede staat bleek te zijn.” Dit meldde Sander Paarlberg, conservator oude kunst bij het Dordrechts museum. In de reportage hieronder vertelt hij hier meer over. 

Beluister de Reportage hieronder over de fonds van het Dordrechts museum en waaraan je de schilderwijze van Aelbert Cuyp kan herkennen, maar kunststudenten beargumenteren ook wat zijn werken interessant en mooi maken. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *