Endometriose awareness month; ‘Elke vrouw zou hiervan moeten weten’

Endometriose awareness month; ‘Elke vrouw zou hiervan moeten weten’

LEIDEN - Een anatomisch model van een baarmoeder bij Medisch Centrum Kinderwens. Als eerste in Nederland begint de eicelbank met de uitgifte van eicellen. Tot nog toe moesten mensen die een eiceldonor nodig hadden en daarvoor geen bekende konden strikken naar het buitenland. ANP LEX VAN LIESHOUT

Al kampen 1 op de 10 vrouwen met de chronische aandoening endometriose, is er toch weinig bekend over de ziekte. Daarom staat de maand maart wereldwijd bekend als endometriose awareness month.

Endometriose is een afwijking in de buikholte, waar weefsel dat lijkt op baarmoederweefsel op de eierstokken, eileiders, blaas en/of darmen nestelt. Miljoenen vrouwen wereldwijd dragen de ziekte endometriose met zich mee (Gemmell, et al., 2017, Zondervan, et al., 2020). De ziekte kan resulteren in cystes, verklevingen en in ernstige gevallen zelfs vruchtbaarheidsproblemen. Uit het proefschrift Diagnostic delay of Endometriosis van Moniek van der Zanden uit 2019, blijkt dat het gemiddeld 7,4 jaar duurt voordat de diagnose endometriose wordt gesteld. Dit omdat de aandoening niet heel bekend is. Hierdoor voelen vrouwen zich vaak niet serieus genomen wanneer zij met klachten naar de huisarts gaan.

Tijdens de endometriose awareness month besteden artsen, ervaringsdeskundigen en gezondheidsorganisaties aandacht aan de ziekte. Pijn bij het vrijen, bij de menstruatie en bij heftige bloedingen moeten volgens de endometriose stichting namelijk niet als normaal worden gezien. Tijdens de gehele maand worden verschillende evenementen als webinars en challenges georganiseerd. Dit alles om het taboe rondom endometriose te doorbreken en de kennis te verbreden.

Rosanne van Mill (34), heeft zelf endometriose. Door een te late diagnose moesten noodgedwongen haar baarmoeder en eierstokken verwijderd worden.

Luister hieronder naar de audioreportage waarin Rosanne van Mill over haar ervaringen praat;

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *