Fact-check: betekent seks in de morgen een dag zonder zorgen?

Fact-check: betekent seks in de morgen een dag zonder zorgen?

Close-up of holding hands. Bron: ANP

Op de website van Happinez staat een artikel gewijd aan de positieve effecten van ochtendseks. Zo zou seks meteen na het wakker worden helpen met het verminderen van stress gedurende de dag. Klopt het inderdaad dat we voor een zorgeloze dag het best kunnen beginnen met intimiteit?

Een belangrijke oorzaak voor een zorgeloze dag na een goede vrijpartij in de vroege uurtjes, is volgens Happinez dat je het gelukshormoon oxytocine aanmaakt. Oxytocine wordt aangewakkerd bij sociale activiteiten als knuffelen, goede gesprekken en seks, en geeft een gevoel van vriendschap, liefde en vertrouwen. Voldoende intimiteit en echt contact is dus belangrijk voor geluk.

Oprichter en CEO van SHE Health Clinics, Patrick Driessen, beaamt dat het hebben van seks verschillende positieve effecten kan hebben. “Het hebben van seks vermindert stress door het activeren van de nervus vagus, dat een kalmerend effect heeft. Op het werk verbeteren verhoogde niveaus van feel good endorfines en de verhoogde bloedtoevoer naar de hersenen je geheugen en activiteit.”

Toch is het artikel van Happinez volgens seksuoloog José van Tiggelen wat oppervlakkig. “In het artikel wordt oxytocine als enigste gelukshormoon genoemd. Dit hormoon is alleen niet persé seksueel verbonden. Als je iemand een knuffel geeft of je hebt een gezellig gesprek, wordt ocytocine ook vrijgegeven.” Ook mist volgens van Tiggelen de context bij het statement. “Je kan stellen dat ochtendseks voor iedereen goed is, maar iedereen weet hoe een ochtend eruit kan zien. Kinderen die naar school moeten, haasten voor de bus om naar je studie te gaan. Als je gehaast bent, is het nog maar de vraag of je goede seks hebt. Sommigen mensen houden daarbij meer van seks in de middag of in de avond. Als je vlak voor het slapengaan seks hebt, kan dat gelukkige gevoel zelfs ook nog doorwerken de volgende dag. Tijd voor elkaar is dus belangrijker dan je wekker een half uur eerder zetten.”

Niet alleen de Happinez ziet oxytocine als belangrijke factor. Ook Amerikaans sociaalpsycholoog Justin Lehmiller benoemt in een artikel van Fem-Fem, dat je je na de seks, door het effect van sekshormonen en neurotransmitters als dopamine en oxytocine, vrolijker voelt. Ook zijn er wetenschappelijke onderzoeken die bewezen dat je de dag meer ontspannen start na het hebben van een goed potje seks. Zo concludeerden onderzoekers aan de University of Cincinnati dat na het hebben van ochtendseks het stressniveau de zeven dagen opvolgend opvallend lager is.

“Oxytocine geeft wel een gevoel van verbondenheid en in je kracht komen, maar dat geven andere hormonen ook. Naast oxytocine heb je namelijk ook nog dopamine, endorfine en serotonine. Sporten in de ochtend zou dus hetzelfde effect hebben, want daar maak je ook gelukshormonen mee aan. Daarbij, kan je na seks de deur uitgaan en je goed voelen, maar als je vervolgens op werk enorm veel kritiek ontvangt van een collega, is het nog maar de vraag hoe gelukkig je dan nog bent. Tuurlijk kan je je na ochtendseks de hele dag happy voelen, maar de context van de seks zelf en de dag is veel belangrijker,” aldus van Tiggelen.

Kortom, de dag onder de lakens beginnen met je partner, kan een positief effect hebben. Echter is het nog maar de vraag of dit effect daadwerkelijk blijft hangen. Tuurlijk ervaar je het geluk, maar met een stressvolle dag op de planning, kan het zomaar eens zo zijn dat je na geruzie met je baas allang het opwindende avontuur vergeten bent. Ook is het belangrijk om te kijken naar wat je zelf prettiger vindt. Als je meer van seks in het donker houdt met vele kaarsjes en het maanlicht dat door het raam heen schemert, is seks in de avond meer voor jou weggelegd. En vindt je seks in de ochtend geen fijn idee maar wil je toch je gelukshormonen wakker maken? Dan kan je altijd nog naar de sportschool of lekker knuffelen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.